Skip to content

Szare kluski

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Przepis Pawła Suwały szefa kuchni bistro Minute Steak Corner na BioBazarze

Ta wielkopolska klasyka powstaje z tartych surowych ziemniaków, mąki i jajek. Po starciu z czasem ziemniaki zmieniają kolor na ciemniejszy, im więc dłużej zaczekamy, przed ugotowaniem klusek, tym kluski będą ciemniejsze.  Tradycyjnie podaje się szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i koniecznie z okrasą. Kluski mają ciekawą postrzępioną strukturę. 

Danie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego.

Sugestia odmian: Irys, Irga, Vineta, Melody.


Składniki:


Krok po kroku:

  1. Zetrzyj obrane ziemniaki na drobnych oczkach. Odciśnij dobrze z wody i przełóż do drugiej miski.
  2. Dodaj jajka, mąkę, sól ok 4 g, mąkę ziemniaczaną i skrobię, która zostanie w misce po wylaniu wody.
  3. Krótko wyrób ciasto pół gęste, tak aby trzymało kształt, ale spływało z łyżki.
  4. Wrzucaj kluski z łyżki na wrzątek osolony. Niech się parzą w wodzie ok 8-10 min po wypłynięciu na powierzchnie .Od razu podawaj.
  5. Podawaj z cebulą ze skwarkami lub twarogiem.