Na naszym BioBazarze można przebierać w składnikach rodzimego pochodzenia, ale mamy tu też stoiska, na których bije południowe serce. Dziś proponujemy Wam imprezowy miks polsko-portugalskich smaków – pastę z sardynek Pana Zbyszka i fantastyczny hummus z łubinu z krańca Europy, a także masło grzybowe, które było jednym ze specjałów kuchni staropolskiej. Wszystkie trzy pozycje idealne będą na śniadanie, kolację, przekąskę lub jako zwieńczenie chrupiącego pieczywa z grilla. Smaki te świetnie smakują jesienią.
*łubin jest mało popularny w naszym kraju, na zachodzie, szczególnie w Hiszpanii i Portugalii jedzony jest bardzo często. Przy pierwszych próbach warto dawkować sobie niewielkie ilości łubinu, jest to bowiem składnik silnie alergizujący.
PASTA Z SARDYNEK
- sardynki puszka Smaki Portugalii
- tuńczyk Smaki Portugalii
- mała czerwona cebulka
- natka pietruszki
- czarne oliwki
- portugalska oliwa z oliwek
- pieprz i sól
1. Ryby zgnieć i wymieszaj w miseczce.
2. Do ryby dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, posiekane oliwki, sól, pieprz i sok z cytryny.
3. Wszystko dokładnie wymieszaj dodając sporo oliwy z oliwek, to ona spaja smaki i czyni to danie na wskroś portugalskim.
MASŁO GRZYBOWE
- enoki, boczniaki cytrynowe 100 g Grzyby z Dąbrówki
- kurki Eko Sad Broda 50 g
- mały ząbek czosnku
- masło 200 g
1. Grzyby podsmaż delikatnie na patelni, aby zmiękły, nie muszą być rumiane.
2. Ostudzone grzyby zmiksuj lub drobno posiekaj – uważaj by nie przesadzić, nie chodzi tu o pastę grzybową, lecz drobne grzybowe kawałeczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, masło i sól i dokładnie wymieszaj.
3. Przechowuj w lodówce, przed imprezą wyjmij nieco wcześniej z lodówki by masło stało się smarowne.
HUMMUS Z ŁUBINU
- łubin ze słoika Smaki Portugalii
- tahini od Biosprawiedliwych
- ząbek czosnku
- lodowata woda – nie dosalamy, bo łubin z zalewy jest słony i dosyć kwaśny
- oliwa ze Smaków Portugalii
1. Łubin odcedź na sitku.
2. Dodaj do niego łyżkę tahini i ząbek czosnku, aby ułatwić miksowanie dodaj nieco lodowatej wody i oliwy. Łubin stawia opór zębom, konsystencja hummusu będzie nieco bardziej ziarnista niżeli kremowego klasyka z cieciorki.
3. Podawaj na chlebie. Z plastrem pomidora lub ogórkiem kiszonym jest pyszny.
4. Jeśli będziesz jeść łubin pierwszy raz, ostrożnie, bywa, że powoduje alergię, podobnie jak sezam, który też jest składową tej pasty
Tekst: Agata Koton