Historia firmy zaczęła się w 1993 roku, kiedy ojciec naszego Wystawcy Marka Kiełtyki, założył piekarnię, a wuj zdun skonstruował pierwszy piec. Od kilku lat piekarnia specjalizuje się także w wypiekach ekologicznych, certyfikat obejmuje ponad 100 pozycji. Na terenie piekarni działa odrębna linia pod wypiek pieczywa bezglutenowego, powstają tu także chleby dla osób na dietach eliminacyjnych low carb, keto, czy paleo oraz dla diabetyków.
Niskowęglowodanowy chleb codzienny
Osoby stosujące dietę ketogeniczną często tęsknią za smakiem pieczywa, jednak w wersji niskowęglowodanowej jest ono trudno dostępne. Nie na BioBazarze! Tutaj keto-specjały dostępne są od wtorku do soboty.
Warto spróbować przypominającego graham chleba codziennego i pulchnego ketusia upieczonych na mące migdałowej. Pieczywo takie nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny, skoków cukru we krwi i zmęczenia poposiłkowego.
Ketuś świetnie się zgrzewa w tosterze, opiekaczu do panini, klasyczne zapiekanki z serem i pieczarkami też wychodzą na nim przednie. Chleb ten dość szybko obsycha, więc trzeba go przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli zostaną Wam suche kromki, wykorzystajcie je do przygotowania niskowęglowodanowej bułki tartej. Chleb codzienny ma zupełnie inną strukturę, jest wilgotniejszy, ale do zapiekania również się nadaje.
Keto przekąski i słodycze
Ponadto w ofercie znajdują się wrapy z mąki łubinowej i mocno maślane kapuśniaczki. Obie propozycje wprost stworzone na imprezowy stół. Wrapy są bardzo elastyczne, można jeść je na zimno lub po podgrzaniu. W wersji keto sprawdzą się nadziane twarożkiem, wędzoną rybą lub wędzonym kurczakiem, można też próbować wersji wegańskiej z grillowanymi warzywami i śmietanką kokosową.
Do porannej kawy Piekarnia Kiełtyka poleca keto-kornetto – pyszne rogaliki. W składzie nie ma cukru, a jednak jest wrażenie, że jemy słodycze. To zasługa użytych mąk: kokosowej i migdałowej. Jeden rogalik to jedynie 3 g węglowodanów! Ponadto to bardzo sycąca przekąska.
Trzeba zaznaczyć, że wiele z wypieków zawiera białko pszenne, zatem nie będzie odpowiednia dla osób z celiakią i nietolerujących glutenu. Sprawdzajcie etykiety lub zapytajcie Pawła ze stoiska piekarni.
Jeśli szukacie innych specjałów ketogenicznych zajrzyjcie na stoiska Olivea i Eco4You.
Degustacja na stoisku 18 lutego
W sobotę 18 lutego na stoisku Eko Piekarni KIełtyka planowana jest degustacja keto specjałów, będzie więc okazja by spróbować wszystkich tych wypieków.
Zapraszamy!
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal