Skip to content

Wszyscy za nimi przepadają! Sprawdzają się na śniadanie, obiad i przekąskę – w domu, w pracy, na imprezie i w drodze. W miejsce mąki pszennej używamy mąki jaglanej i skrobi ziemniaczanej, kwasowość greckiej fety i świeży koperek fajnie przełamują całość. Klasyczna ich wersja wywodzi się z Grecji i nosi nazwę Kolokithokeftedes, na Peloponezie często do ciasta dodawana jest mięta. Zimą warto skorzystać z aromatycznej mięty liofilizowanej. Placuszki z cukinii lubią towarzystwo sosu tzatziki, który można podać w wersji klasycznej lub przygotować na jogurcie roślinnym.

Taki zestaw to doskonała opcja na drugie śniadanie na wynos.

Wariant: placki z cukinii świetnie smakują też ze śmietaną, z wędzoną rybą i kawiorem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 szt. cukinii średniej wielkości Zielony Stragan
  • 2 jajka ekologiczne Banpol
  • 120 g mąki jaglanej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • koperek lub mięta Powielin, ECO4You
  • 50 g fety Olivea
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach, posól, odstaw na kwadrans.
  2. Odciśnij cukinię, by była sucha.
  3. Dodaj dwa jajka, mąkę, skrobię, zgnieciony ząbek czosnku i drobno pokrojoną szalotkę.
  4. Na koniec wmieszaj rozkruszoną fetę i drobno pokrojony koperek.
  5. Smaż z obu stron na średnim ogniu na złoto.
  6. Smakują na zimno lub na ciepło.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal