Skip to content

Cezar z rusztu

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Jedna z popularniejszych sałatek zestrojona w grillową szatę. Co więcej, wersja ta jest wyjątkowo szybka w przygotowaniu, ponieważ korzystamy z gotowego sosu. Przed imprezą wymyj dokładnie sałatę, przechowaj ją w pojemniku z wodą, by nie zwiędła. W czasie gdy kurczak będzie dochodził nad ogniem osusz dokładnie liście – serwuj bezpośrednio na talerzach biesiadników z łychą sosu, którą każdy sobie wymiesza samodzielnie. Gotowego kurczaka pokrój w kształtne plastry i wyłóż ich kilka na każdą porcję, z wierzchu dodaj płatki Parmigiano Reggiano.
Ta wersja jest wprost stworzona do celebrowania na świeżym powietrzu!

Składniki:

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż, jednak nie do końca – tak by dało się ją rozłożyć płasko na grillu.
  2. Zamarynuj pierś w przyprawach, czosnku i soli. Wysmaruj z wierzchu olejem.
  3. Smaż najpierw na mocnym ogniu, następnie przesuń na obrzeża rusztu aby mięso doszło w środku.
  4. W czasie gdy mięso dochodzi, przygotuj sałatę i zioła – dokładnie je umyj i osusz.
  5. Sos warto mieszać bezpośrednio na talerzu, wówczas sałaty dłużej pozostaną jędrne.
  6. Ciepłe mięso wyłóż na sałatę, posyp płatkami parmezanu.