Skip to content

Chłodnik na owczym kefirze

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Nabiał owczy to produkt sezonowy. Na początku roku mleko stanowi pokarm wyłącznie dla młodych owieczek, gdy maluchy rosną, z tygodnia na tydzień mleka jest coraz więcej i możliwe jest wytwarzanie pierwszych serów, jogurtów i kefirów. Kefir owczy jest gęsty i tłusty, dzięki czemu stanowi znakomitą bazę dla najlepszego sezonowego chłodnika. W czerwcu jest już czas na ekologiczną rzodkiewkę, pojawiają się też pierwsza botwinka i ogórki – nic tylko robić! Chłodnikowy róż pięknie się prezentuje jedzony w plenerze. Najlepiej zrób go dzień wcześniej, niech naciągnie.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Buraki ugotuj wcześniej na parze. Pod koniec gotowania dołóż botwinkę by również zmiękła. Dokładnie ostudź.
  2. Ekologiczne ogórki i rzodkiewkę posiekaj w drobną kostkę.
  3. Podobnie posiekaj buraki i botwinkę.
  4. Zalej warzywa owczym kefirem, dopraw solą, pieprzem i tartym czosnkiem.
  5. Przykryj całość talerzykiem, wstaw do lodówki na kilka godzin.

Tuż przed podaniem dodaj do chłodnika drobno posiekany koperek i szczypiorek.