Skip to content

W moim domu robił je Tata – to jedna z niewielu rzeczy na jakie porywał się w kuchni, za to jaka smakowita! Recepturę zapisałam w pamięci we wczesnym dzieciństwie, zaraz się przekonacie dlaczego nietrudno ją zapamiętać. Do dzisiaj uważam, że te ciasteczka, to jeden z najpyszniejszych deserów. Ważna sprawa – dżem musi być przygotowany wyłącznie z owoców i cukru, wszelkie dżemy wzbogacone o agar czy inne zagęstniki rozleją się wokół rogalików i zniweczą efekt. Polecam płatki z róży ucierane z cukrem lub klasyczne powidła śliwkowe.

Składniki:

  • 200 g twarogu tłustego 
  • 200 g zimnego masła 
  • 200 g mąki 
  • Słoik powideł śliwkowych lub płatków róży z Polskiej Róży lub Lawendowej Spiżarni pod Wiatrakiem 
  • Cukier puder

1. Składniki ciasta – twaróg masło i mąkę zmiksuj w malakserze do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Rozwałkuj ciasto możliwie cienko, natnij je tak by utworzyła się kratka z nacięć, na każdy kwadracik nakładaj odrobinę powideł, dwa przeciwległe brzegi ciasta połącz.

3. Wykładaj ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra dół) przez około 10 minut – aż staną się rumiane.

5. Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem. Ciasto samo w sobie jest dość wytrawne.

Tekst: Agata Koton