Skip to content

W najbliższą sobotę 4.02 Dziki Kaczor częstować będzie dzikim! Bo dzikie jest genialne! Polskie lasy i dzikie łąki, to źródło znakomitych produktów – mięsa dzikich zwierząt, leśnych owoców, ziół, jadalnych chwastów i grzybów. Produkty te we współczesnym ujęciu wypadają przednio. Wystarczy otwarta głowa, kreatywność, wyjście poza schematy i dzieje się magia!

Dzika kuchnia wyzwolona

Dziczyzna to mięso od wybieganych zwierząt, które przez całe swe życie jedzą naturalnie, selektywnie.

Wielu kojarzy dziczyznę z ciężkimi daniami i wzdryga się na myśl o długim marynowaniu mięsa, zaprawach z czerwonego wina z toną przypraw i wielogodzinnej obróbce cieplnej.  Tymczasem dziczyzna jest uniwersalna, można ją serwować na surowo w formie tatara albo carpaccio, smażyć z niej steki, przygotować z jej użyciem niewymagające stir fry. Nie ma ograniczeń – sky is not limit!

Nasz Wystawca Przemek Kaczorowski z Dzikiego Kaczora od lat konsekwentnie wyznaje dziką kuchnię, w swych propozycjach pokazuje, że dziczyzna pięknie istnieje we współczesnym wydaniu, nie musi jej towarzyszyć cała przypisywana jej mityczna otoczka:

“…do przygotowania smacznego dania z dziczyzny nie jest potrzebna winnica, piwnica, służba, orkiestra i pełnia księżyca; wystarczy natomiast dobry surowiec, odrobina przypraw, ogień i wyjście poza schematy. Dziczyzna, to w końcu nie tylko gulasz czy pieczeń. W mojej kuchni z powodzeniem używa się jej do przygotowania dań kuchni polskiej, tajskiej, hiszpańskiej itd.”

Co zrobić z dziczyzny?

STIR FRY Z JELENIA 

Spróbujcie go na stoisku w sobotę 4 lutego.

Składniki:

  • Mięso z jelenia (comber lub udziec)
  • Brokuły
  • Papryka
  • Grzyby mun lub uszak bzowy 
  • Włoszczyzna 
  • Sezam
  • Kolendra
  • Sos: woda, sos sojowy, sos ostrygowy, czosnek, imbir, mąka ziemniaczana, cukier brązowy

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój w cienkie paski, wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, obsmaż równomiernie.
  2. Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki.
  3. Na koniec dodaj pokrojone w słupki warzywa i grzyby, zalej sosem.
  4. Przez minutę mieszaj intensywnie aż sos oblepi wszystkie składniki. 
  5. Z wierzchu posyp kolendrą i prażonym sezamem.

SAŁATKĘ Z COMBREM Z JELENIA LUB SARNY

Comber oprósz grubo mielonym pieprzem, obsmaż  na odrobinie oleju ze wszystkich stron na rumiano – nastaw solidne grzanie, to kluczowe. Gdy mięso będzie równomiernie przysmażone, odłóż je na 5 minut, by odpoczęło. To ważny czas, w którym soki się koncentrują. Gdy mięso czeka, przygotuj dodatki, mogą to być świeże lub blanszowane liście. Do tak przygotowanego combra świetnie pasują sosy na bazie czerwonych owoców. 

Gdy dodatki masz gotowe, wyłóż je na talerz, pokrój mięso w równe plastry, posyp z wierzchu kwiatem soli – do dostania na stoisku Olivea.

GOLONECZKI Z SARNY sprawdzony przepis Przemka

Mięso oprósz solą i pieprzem, gwałtownie podsmaż. Przerzuć zawartość do garnka, dodając czosnek, ziele angielskie, listki laurowe. Następnie podlej wodą i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie na tyle by można je bez trudu oddzielić widelcem od kości. Jak mięso robi się miękkie, należy dodać warzywa – według własnego smaku i upodobań – usiąść sobie wygodnie i zrelaksować, np. z książką 🙂 Można także leżeć i wyobrażać sobie jak wspaniale mięso rozpływa się w ustach i dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych! Inaczej mówiąc – cierpliwości, warto, to się robi samo!

DZIKIE CARPACCIO

Comber z jelenia lub sarny włóż na 2 godziny do zamrażarki, po tym czasie wyjmij i pokrój cienko. Na dużym półmisku wyłóż kilka garści rukoli, następnie układaj plastry mięsa. Na wierzchu połóż marynowane grzyby – polecamy eryngii z Dąbrówki albo dostępne u Dzikiego Kaczora prawdziwki. Całość polej z wierzchu dobrą oliwą, posyp tłuczonym czarnym pieprzem, szlachetną fleur de sal i płatkami parmezanu. 

Spróbuj, a będziesz chcieć jeść takie carpaccio bez końca!

ZIELONE CURRY Z SARNINĄ

sprawdzony przepis Przemka

Składniki:

  • mięso z sarny dające z łatwością pokroić się w paski (ok 400 g)
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 papryczka chilli
  • pędy bambusa 150 g
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 suszonych liści limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 2 szklanki wody
  • mleko kokosowe 200 ml
  • świeża kolendra

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój w paseczki i podsmaż na tłuszczu z cebulką pokrojoną w kostkę, czosnkiem oraz sosem sojowym.
  2. Zalej wodą, dodaj liście limonki, a potem duś do miękkości.
  3. Gdy mięso robi się miękkie dodaj pokrojone w paski papryki, pędy bambusa oraz pastę curry.
  4. Zalej mlekiem kokosowym i chwilę duś by wymieszać smaki i zmiękczyć dodaną paprykę oraz pędy bambusa.
  5. Dodaj świeże listki kolendry.
  6. Wreszcie najważniejsze! Zajadaj się, ciesząc podniebienie wyszukanym smakiem, umysł kunsztem kulinarnym i ciało zdrowym i smacznym posiłkiem. Smacznego!

W najbliższą sobotę poza stir fry z jelenia będziecie mogli spróbować także kanapeczek z wędliną z dziczyzny, pasztetami i smalcem. Zapraszamy na stoisko nr 14! Degustacja startuje o godzinie 10:00.

Tekst: Agata Koton