Skip to content

Piekarze tego rodzinnego zakładu mogą pochwalić się historią sukcesu, która rozpoczęła się w 1993 roku, kiedy rodzice obecnego właściciela, Józef i Grażyna, zauważyli brak wysokiej jakości pieczywa na lokalnym rynku. Postanowili stworzyć własną piekarnię, która szybko zdobyła uznanie. Dzięki ich pomysłowości i determinacji, oraz pomocy wujka Henryka, doświadczonego zduna, budynek piekarni powstał zgodnie z tradycyjnym rzemiosłem.

13 grudnia 1993 roku wypuścili na rynek pierwsze bochenki, co było fascynującym doświadczeniem, zwłaszcza dla dziewięcioletniego wtedy chłopca – mowa tu o obecnym właścicielu, Panu Marku. Ojciec, który zawsze był cierpliwy i gotów do nauki, odegrał kluczową rolę w nauce młodego piekarza. Piekarnia rozwijała się, wprowadzając nowe maszyny, pomieszczenia i smaki.

W 2003 roku Pan Marek dołączył do rodzinnego zespołu na stałe, a razem z rozwojem powstawały nowe przepisy i wyroby. Pomimo korzystania z gotowych mieszanki na początku, postanowili poddać się ocenie szerszej publiczności, biorąc udział w konkursach ogólnopolskich i lokalnych. Ich wyroby zdobyły uznanie, co dostarczyło im motywacji do dalszej pracy.

W 2012 roku przyszedł przełomowy moment – pomysł na piekarnię ekologiczną. Po uzyskaniu certyfikatu w 2013 roku, zaczęli produkować ekologicznie. Pomimo trudności, rozszerzyli ofertę, otwierając pracownię bezglutenową i oferując różnorodne wyroby. Żona Pana Marka, Agnieszka, zajmuje się smacznymi ciastami, podczas gdy główny piekarz dba o różnorodność chlebów. I edukację synów 🙂

Dlaczego BIO jest dla nich tak ważne?

Bo to:

  • Bezpieczny, PROSTY skład
  • Bezpieczne surowce bez pestycydów
  • Produkty zgodne z naturą
  • Certyfikat przetwórstwa ekologicznego
    – urzędowe potwierdzenie jakości
  • Stare odmiany pszenic – orkisz, samopsza, płaskurka

Firma nadal się rozwija, oferując produkty o niskiej zawartości węglowodanów, od 2020 roku i poszerzając dystrybucję na całą Polskę. Czy trzecia generacja piekarzy również pokocha zapach pieczenia chleba i będzie kontynuować tę pasję? Zapraszają do świata ich smaków – dołącz do piekarskiej historii!

A o historii EkoPiekarni Kiełtyka z ust samego założyciela, Pana Józefa, możecie posłuchać w archiwalnym materiale BioKuriera: