Skip to content

Na pierwszy rzut oka może być pomylony z łososiem wędzonym, gravlax jednak dymu nie doświadczył, to łosoś marynowany, który pod obciążeniem, w specjalnych warunkach uzyskuje swoją niezwykłą strukturę i smak. Klasyczna wersja zakłada użycie koperku, Raczek ma na BioBazarze wersje rozmaite – tę najbardziej tradycyjną, ale także – z cytryną, pomarańczą i kuszącą wspaniałą barwą wersję buraczaną. Gravlax jest delikatny, nienadmiernie słony, polecamy zestawić go z dobrą śmietaną, np. z dostępną także u Raczka tłustą crème fraîche. My położyliśmy łososia na kromkach pysznego chleba z ekologicznych mąk bezglutenowych – ryżowej i gryczanej.

Z podanej ilości składników zrobisz śniadanie dla dwóch osób.


Składniki:


Krok po kroku:

  1. Ukrój 4 kromki chleba, każdą z nich wysmaruj na całej powierzchni tłuściutką crème fraîche.
  2. Awokado pokrój w cienkie plasterki, rozłóż równomiernie na kromkach.
  3. Każdą z kanapek zwieńcz cudnej urody plasterkiem gravlaxa i posyp jadalnymi kwiatami.