Na pierwszy rzut oka może być pomylony z łososiem wędzonym, gravlax jednak dymu nie doświadczył, to łosoś marynowany, który pod obciążeniem, w specjalnych warunkach uzyskuje swoją niezwykłą strukturę i smak. Klasyczna wersja zakłada użycie koperku, Raczek ma na BioBazarze wersje rozmaite – tę najbardziej tradycyjną, ale także – z cytryną, pomarańczą i kuszącą wspaniałą barwą wersję buraczaną. Gravlax jest delikatny, nienadmiernie słony, polecamy zestawić go z dobrą śmietaną, np. z dostępną także u Raczka tłustą crème fraîche. My położyliśmy łososia na kromkach pysznego chleba z ekologicznych mąk bezglutenowych – ryżowej i gryczanej.
Z podanej ilości składników zrobisz śniadanie dla dwóch osób.
Składniki:
- 4 plastry gravlaxa z burakiem Raczek
- 4 łyżeczki crème fraîche Raczek
- połówka awokado Zielony Stragan
- 1 bochenek chleba na mąkach bezglutenowych The Bakery
- jadalne kwiaty Bukiet Smaków
Krok po kroku:
- Ukrój 4 kromki chleba, każdą z nich wysmaruj na całej powierzchni tłuściutką crème fraîche.
- Awokado pokrój w cienkie plasterki, rozłóż równomiernie na kromkach.
- Każdą z kanapek zwieńcz cudnej urody plasterkiem gravlaxa i posyp jadalnymi kwiatami.