Skip to content

Rybę na czas pieczenia można obłożyć ulubionymi ziołami i cytryną, ale nie trzeba. 
We Francji doradę często robi się saute, opiekając ją na grillu, w piekarniku lub na rozgrzanej płycie plancha. Dopiero po upieczeniu wyjmuje się kawałki białego mięsa i doprawia na talerzu – solą morską, oliwą, persilladą lub masłem ziołowym. 
Polecam, bo nie da się łatwiej, a dorada ekologiczna od Fiska to ryba, którą warto celebrować i której nie należy zagłuszać zbyt dużą ilością dodatków.

Składniki:

  • ekologiczna dorada wypatroszona z Fisk.store i tyle… 🙂

Wykonanie:

  1. Jeśli dorada jest wypatroszona, a taką dostaniesz w Fisku, nie masz za wiele roboty. Opłucz ją delikatnie pod zimną wodą.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – grzanie góra-dół.
  3. Ryba upiecze się w zależności od wielkości w 20-30 minut.
  4. Upieczoną doradę połóż na środku stołu, zsuń wierzchnią warstwę skóry
    i śmiałym ruchem oddziel mięso od ości, nakładaj na talerze.
  5. Kawałki ryby każdy niech doprawi wedle uznania.
  6. Bardzo polecam połączenie z popularnym francuskim sosem persillade –
  7. z natki pietruszki, czosnku, soli i dobrej oliwy z oliwek, można dodać także ocet winny lub jabłkowy.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal