Skip to content

Kupując ryby zwracaj uwagę na ich wygląd, zapach i strukturę.

Świeżość ryby ocenisz po zapachu – ryby mają specyficzny, niektóre gatunki nawet bardzo intensywny; natomiast nie może to być zapach nieprzyjemny, nieświeży.

O jakości ryby świadczy także jej sprężystość – naciśnięcie boku ryby nie powinno pozostawić wklęsłego śladu

Aby ocenić czy ryba jest świeża spójrz jej w oczy – nie powinny być mętne, choć bywa, że zmętnienie oczu u ryby może być wynikiem połowów w niskiej temperaturze lub połowów ryb z dużej głębokości

Wygląd skrzeli też wskazuje na to czy okaz złowiony został niedawno, powinny być czerwone i nie pokryte lepkim śluzem; tu też są wyjątki, niektóre gatunki mają bardziej czerwone skrzela, inne jaśniejsze, bardziej ceglaste.

Przechowywanie ryb w warunkach domowych

  • nie przechowuj w plastiku

Rybę warto zjeść jak najszybciej po kupieniu, jeśli jednak ma na swój czas poczekać przez chwilę w lodówce, włóż ją do szklanego, ceramicznego lub metalowego naczynia z pokrywką – nigdy nie przechowuj jej w plastiku. Plastik powoduje, że ryba traci swe walory smakowe i zdecydowanie szybciej się psuje. 

  • upewnij się czy ryba nie była mrożona na kutrze

Ryba to wrażliwa materia, jest wymagająca jeśli chodzi o transport – potrzebne są jej nieprzerwane warunki chłodnicze. Część gatunków z racji miejsca połowu jest mrożona na kutrze, wszak w postaci świeżej nie zdoła dotrzeć do brzegu. Taką specyfikę połowów ma chociażby kochany przez Polaków dorsz atlantycki i halibut niebieski. W związku z tym, należy pamiętać, że ryby te nie nadają się do ponownego zamrożenia w domu. 

Ryby dzikie

Jeśli kupujesz rybę złowioną z naturalnego środowiska, kluczowe jest by pochodziła ze zrównoważonych połowów. W tym przypadku dopuszczalne jest łowienie ściśle określonych gatunków w ściśle określonych miejscach, w których ustalane są limity połowowe. W zrównoważonych połowach stosuje się odpowiedni sprzęt, który nie wpływa negatywnie na dno morskie. 

Na niektórych produktach rybnych znajdziecie znaczek Dolphin Safe – najczęściej pojawia się on przy okazji tuńczyka. Podczas konwencjonalnych metod pozyskiwania tuńczyków zdarza się, że przypadkiem w sieci rybackie trafiają także delfiny. Znaczek Dolphin Safe to dowód, że połowy odbywały się w sposób bezpieczny dla tych pięknych ssaków.

Ryby z certyfikatem ASC

Kupując ryby hodowlane warto dopytać o warunki, w jakich ryby bytują. W hodowlach certyfikowanych przez niezależną jednostkę Aquaculture Stewardship Council – ASC zbiorniki nie mogą być przepełnione, powinna być zachowana odpowiednia równowaga gatunkowa w ramach hodowli, niebagatelne znaczenie ma także jakość pasz – powinny być wolne od chemikaliów i antybiotyków.

Ryby z certyfikatem EKO

Wybierając rybę z hodowli ekologicznych masz pewność, że zagęszczenie ryb w zbiornikach zbliżone jest do warunków naturalnych.W ekologii pożywienie dla ryb musi spełniać ściśle określone standardy, pasza powstaje
z części węglowodanowej pozyskanej z ekologicznych roślin uprawnych oraz z części białkowej czyli de facto mączki z organizmów morskich, przy czym w tym punkcie rygorystycznie się przestrzega, by w składzie nie występowały pochodne organizmów lądowych.

Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal