Skip to content

Kujawska ekologiczna crudo z szynki złotnickiej – takie cuda mamy na BioBazarze! W Rolmięsie pod Bydgoszczą szynka wpierw leżakuje w dębowych beczkach przez ok. 2,5 miesiąca zasolona solą kłodawską, następnie jest moczona przez kilka dni, suszona, wędzona, a na koniec dojrzewa.
Ten inspirowany dojrzewającymi wędlinami z Hiszpanii i Włoch rodzaj szynki niezwykły jest ze względu na surowiec – jest nim ekologiczne mięso wieprzowe rasy złotnickiej pstrej. Wieprzowina złotnicka wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych, charakteryzuje ją wysoka marmurkowatość, wydajność i wspaniały smak. Świnie tej rasy wolniej rosną i mają w hodowli dostęp do wybiegu. Ale! Wracając do szynki, jest mocno słona i świetnie wypada jako komponent małych imprezowych kanapeczek, lubi się z pieczoną papryką, kozim twarożkiem i owocami.

Z podanej ilości składników zrobisz przekąskowe mini kanapeczki dla kilku osób. To dobra opcja na imprezę.


Składniki:


Krok po kroku:

  1. Pokrój świeżą bagietkę na drobne kromki.
  2. Posmaruj każdą z nich warstwą kremowego twarożku koziego.
  3. Wyłóż na wierzch zwinięty w harmonijkę plaster szynki i kilka jeżyn.
  4. Polej oliwą z oliwek, posyp drobnymi listkami bazylii lub tymianku.