Skip to content

Ricotta to ser serwatkowy, w Biance tworzony jest z ekologicznego mleka od krów wypasanych na mazowieckich łąkach, na bazie oryginalnej apulijskiej receptury. Ten rodzaj sera jest wprost stworzony do farszów – nadzienia do pierożków, naleśników, do popularnych włoskich cannoli. Ricotta też pięknie podbija smak dojrzewających wędlin, soczystych sierpniowych pomidorów, lubi się z rukolą i grillowanymi brzoskwiniami.

Dziś dzielę się przepisem na moją ulubioną krajankę z cukinii. Zawsze przygotowuję ją dzień wcześniej niż planuję serwować, ponieważ dopiero gdy ostygnie, daje się kroić w kształtne kwadraty. To jest doskonała rzecz na imprezę. Możecie ją pokroić w mniejsze lub większe kawałki, każdy warto zwieńczyć odrobiną dobrej śmietany i sezonowymi ziołami. Ja serwuję krajankę ze śmietaną, wędzonym na zimno łososiem lub kawiorem, tym razem całość wieńczy także aromatyczny czosnek niedźwiedzi. 

Składniki:

Wykonanie:

  1. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, posól ją delikatnie i odstaw by puściła soki. Po 15 minutach odciśnij.
  2. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
  3. Dodaj do cukinii resztę składników, dokładnie wymieszaj.
  4. Wyłóż masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30 x 30 cm).
  5. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni góra-dół przez ok. 40 minut.
  6. Daj daniu wystygnąć nim zaczniesz je kroić.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal