Francuzi to niekwestionowani mistrzowie sera. Ser we Francji ma wiele twarzy – ponad 500 na pewno, ma też wiele kształtów, różną konsystencję, różny stopień dojrzałości, a każdy czaruje innym smakiem. Fragment tego bogactwa ma dla Was Agnieszka z La Petite France – na jej stoisku znajdziecie nie tylko francuskie klasyki, ale także mniej rozpoznawalne w naszym kraju gatunki jak uwodzicielski Cremeux de Bourgogne, Saint Marcellin i kremowy Brillat Savarin – to zdecydowanie są sery do celebrowania. W naszym kraju zwykliśmy jadać sery głównie w kontekście śniadaniowym, jedynie twaróg wpisał się na stałe w menu obiadowe i deserowe. Francuzi poza tym, że lubią jadać sery na deser, są mistrzami łączenia ich z winem, wiedzą też jak uwypuklić wszystko co w serze najlepsze podając go na ciepło, weźmy na przykład słynną prowansalską sałatę chèvre, zapiekany Saint Felicien czy Saint Marcellin z makaronem.
Agnieszka to pasjonatka francuskich serów, zapytajcie ją, a podpowie Wam, który ser wybrać na jaką okazję. Na stoisku kupicie też mnóstwo innych francuskich specjałów jak kasztany, ślimaki, tapenady czy słynne confit de canard. Będziecie tu wracać, bo świat francuskich serów jest przebogaty i ogromnie pyszny!
Otwarte: wtorek – sobota
Nr stoiska: 19