Skip to content

U Pana Arka dostaniecie rzecz wspaniałą – niskokaloryczny makaron Konjac, odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej i bezglutenowej. Na stoisku ECO4You kupicie go w różnych kształtach. W 100 g takiego makaronu jest ledwie 9 kcal! Gdy podlejemy go obficie śmietanką 30% i posypiemy dojrzałym serem, kaloryczność wzrośnie, ale to dobrze – na diecie keto unikamy węglowodanów, tłuszcz nam niestraszny. Makaron Konjac, inaczej shirataki należy po wyjęciu z opakowania opłukać, a następnie podsmażyć lub podgotować. Tutaj mamy piękną i smakowitą wersję z niezawodnymi grzybami z Dąbrówki i płatkami czosnku. Proste i poetycko pyszne. Z wierzchu można dodatkowo posypać dojrzałym serem Bastiaansen, natką pietruszki lub dymką. 

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

Wykonanie:

  1. Makaron Konjac przepłucz pod zimną wodą na sitku.
  2. Na patelni podsmaż grzyby na złoty kolor, najlepiej na maśle.
  3. Gdy grzyby są już rumiane dodaj śmietankę i płatki świeżego czosnku.
  4. Gdy sos nieco zgęstnieje dopraw solą i pieprzem.
  5. W ostatniej fazie wrzuć na patelnię makaron, niech się w sosie przez 5 minut podgotuje. 
  6. Przełóż do pojemnika na wynos, oprósz dojrzałym serem Bastiaansen – ma bardzo dużo charakteru i lubi się z grzybami.
  7. Jeśli lubisz zielone, posyp dymką lub natką pietruszki.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal