Wege Siostry czyli Zuza i Magda zaczynały w kuchni mamy, potem było doświadczenie zdobywane w wegańskich restauracjach i podróże, które jak wiadomo poszerzają horyzonty, działają stymulująco i inspirują. Suma przeżyć i zachwytów były bodźcem do stworzenia własnej firmy. Marka Wege Siostry narodziła się w 2017 roku. Pomysł na roślinną alternatywę serów i masła okazał się być strzałem w dziesiątkę, od pewnego czasu na BioBazarowym stoisku Fabryka Deli możecie kupić i skosztować tych genialnych produktów.
Prosty skład to podstawa
Nie znajdziecie tu sztucznych dodatków, składy są krótkie i proste. “Serki” mają przyjemną konsystencję i do złudzenia przypominają nabiał – to zasługa żywych kultur bakterii. Roślinna alternatywa powstaje w procesie fermentacji orzechów, stąd bierze się charakterystyczny umamiczny smak. Podobnie jak nabiał, roślinna alternatywa stymuluje pracę żołądka, pobudza mikrobiotę jelitową do pracy. Toczone serki z nerkowców nadają się do krojenia i smarowania. Smarowańce znakomite są na kanapkę i jako farsz do pierożków – przypominają oldschoolowy twarożek fromage. Jest też roślinny “serek” Sałatkowy który przywodzi na myśl grecką fetę i vermezan w kilku smakach, którym warto posypać gotowy makaron. Hitem jest osełka z nerkowców dostępna w opcji klasycznej i solonej – jaka ona jest pyszna na pajdzie świeżego chleba!!!
Pomidorowy sierpień – degustacja w Fabryce Deli
Skoro sierpień w rozkwicie to szczególnie polecamy Wege Siostry w pomidorowym anturażu. W sobotę 19 sierpnia będziemy częstować roślinną alternatywą w obstawie soczystych, aromatycznych pomidorów. Pomidory ekologiczne to 100% smaku, to koncentrat słońca i przyjemności. Wpadnijcie zatem na stoisko FABRYKA Deli posmakować tej dobroci – Sałatkowy i Toczony z nerkowców z suszonymi pomidorami, ekologiczne malinowe, koktajlowe i Dromadery – poezja smaku!
Roślinna alternatywa dobra dla każdego
Nie musisz być zdeklarowanym roślinożercą, wszak wyroby Wege Sióstr smakują każdemu. Gdy pierwszy raz posmakujesz zrozumiesz, że wcale nie są to produkty zamiast, będziesz je wybierać ot tak, myśląc o pysznej kanapce, o miłym wieczorze ze znajomymi – zupełnie nie zważając na wegański kontekst. Roślinna alternatywa to smaczne, pożywne, pełnowartościowe jedzenie bez glutenu i bez laktozy. Po prostu!
Chodź więc spróbować! Stoisko Fabryka Deli, nr 42.
Tekst: Agata Koton