Skip to content

Potężne fale oceanu po długiej podróży dosięgają lądu i przynoszą ożywczą bryzę siedzącym w plażowych barach biesiadnikom. W kieliszkach musują bąbelki, na kolorowych stołach porozstawiane są rybne przekąski i pieczywo.Widzicie to? Wraz z proponowaną sałatką poczujecie to jeszcze mocniej, przenosimy się niniejszym do portugalskiego baru tasca. Portugalczycy ukochali sobie konserwy rybne, ich specjalnością jest także użyty w tym przepisie solony dorsz bacalhau. 
Z racji tego, że mamy małą Portugalię na BioBazarze, możemy odtworzyć smaki krańca Europy u nas, w Polsce. Zrób sobie tę sałatkę, a usłyszysz szum oceanu – tak to działa, serio!

Składniki:

  • bacalhau z puszki Smaki Portugalii 
  • ciecierzyca z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka ekologiczne
  • garść czarnych drylowanych oliwek
  • natka pietruszki
  • 3 kleiste ziemniaki średniej wielkości
  • ocet winny – do smaku
  • portugalska oliwa z oliwek – tej nie żałuj!
  • pieprz i sól

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, po wystudzeniu pokrój w kształtne kawałki.
  2. Ugotuj ziemniaki – wybierz gatunki niskoskrobiowe, kleiste – Lord, Denar, Wineta nadadzą się pierwszorzędnie. Ziemniaki powinny być dobrze wystudzone, najlepiej się sprawdzą ugotowane dzień wcześniej.
  3. Dorsza z puszki porozdzielaj widelcem na małe kawałeczki.
  4. Oliwki, natkę pietruszki i cebulkę pokrój drobno.
  5. Dodaj odsączoną ciecierzycę z puszki.
  6. Dopraw solą, pieprzem i solidną porcją oliwy z oliwek. Portugalska oliwa ma dużo charakteru, który jest jak kropka nad “i” w wielu portugalskich daniach.
  7. Możesz zaserwować w misce sałatkowej, my lubimy podpatrzony u źródła sposób podawania tej sałatki w oryginalnym opakowaniu. 
  8. Możesz próbować różnych opcji – na BioBazarze sprawdziliśmy, że sałatka ta jest wyborna także z sardynkami, makrelą czy tuńczykiem. Ogromny wybór ryb w puszkach znajdziesz na stoisku Smaków Portugalii.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal