Skip to content

Sycylijska oliwa pochodzi z wiekowych drzew oliwnych, z racji uwarunkowań klimatycznych i glebowych jest jedyna w swym rodzaju. Na glebach wulkanicznych, podobnie jak w przypadku win, rodzą się oliwy charakterystyczne i złożone. Obcowanie z taką oliwą to nie lada gratka! 

Na Sycylii focaccia jest bardziej chrupiąca niż w innych regionach Italii,  a to dzięki temu, że do ciasta dodaje się zazwyczaj także semolinę. Poniżej najprostszy przepis na focaccię, oczywiście, tak jak w przypadku każdego drożdżowego ciasta wymaga ona wyrastania, ale stosunkowo krótkiego. Aby mieć focaccię w sycylijskim stylu jedną z głównych ról grać musi oliwa pochodząca z wyspy. 

Takie sycylijskie jedzenie uliczne pasuje jak najbardziej także do naszego klimatu – można pałaszować do kolacji, śniadania, obiadu, albo zabrać na drogę jako prowiant. Jeśli chcecie ją zestawić ze specjałami prosto z Sycylii, Tony – Siciliano vero ma wiele dobrego do polecenia!

Składniki:

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i przykryj ściereczką.
  2. Odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny.
  3. Po wyrastaniu wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozciągnij w formie cienkiego placka – będzie jeszcze rosło.
  4. Nagrzej piekarnik do 220 stopni – funkcja grzania góra-dół.
  5. Po 30 minutach wyrastania odkryj ciasto, polej obficie sycylijską oliwą, posyp płatkami soli i gałązkami rozmarynu.
  6. Piecz 20 minut, aż będzie równomiernie zrumieniona.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal