Dzień Marchewki to niezły pretekst, by przy okazji przypomnieć, że ta wdzięczna przedstawicielka korzeniowych jest jednym z kuchennych specjałów, które możemy zjeść w całości. Dlaczego? Dlatego, że takie kuchenne #zerowaste jest nie tylko modne, potrzebne czy etyczne ale i pyszne. Nadchodzi Wielkanoc, więc nie zabraknie jej w jarzynowej sałatce, czy jak kto woli – śląskim szałocie, ale solo również ma sporo do powiedzenia naszym kubkom smakowym.
![ekologiczna marchewka](https://biobazar.org.pl/wp-content/uploads/2023/04/BB_KTW_marchewka-3-1024x1024.jpg)
Młoda marchewka, nie tylko jest pysznym dodatkiem do różnego rodzaju dań, bo dodatkowo posiada wiele cennych składników odżywczych. Po pierwsze – jest bogata w witaminę A, która wpływa na zdrowie oczu, włosów i skóry. A po drugie: wykorzystując młodą marchewkę, możemy przygotować wiele smacznych potraw, zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pieczona młoda marchewka z miodem
Składniki:
750g młodej marchewki
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i do smaku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania:
Marchewkę dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Później w misce wymieszać oliwę, miód oraz przyprawy.
Marchewkę polać przygotowaną mieszanką i dokładnie wymieszać.
Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut, aż nabiorą złocistej barwy.
Młoda marchewka z koperkiem
Składniki:
750g młodej marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonego koperku
sól i do smaku
Sposób przygotowania:
Marchewkę dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek drobno posiekać a potem na patelni rozgrzać masło.
Dodać czosnek i smażyć przez około 1 minutę, po czym
dodać marchewkę oraz koperek i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowe:)
Chłodnik z młodej marchewki
Składniki:
500g młodej marchewki
1 ogórek
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i do smaku
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
Marchewkę najpierw dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Ogórek pokroić w drobną kostkę a czosnek drobno posiekać.
W rondlu podgrzać bulion warzywny, potem dodać marchewkę oraz czosnek i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić.
Następnie dodać do niego oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny.
Na koniec wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę, dodać sól i do smaku.
Dodać śmietanę i wymieszać a przed podaniem schłodzić w lodówce. I już!
Młoda marchewka to składnik, który warto wprowadzić do naszej kuchni. Przygotujemy z niej wiele pysznych potraw, które na pewno przypadną do gustu domownikom. A z natki zróbmy pesto! 🙂
![marchewki, rzodkiewka i buraki, młode warzywa](https://biobazar.org.pl/wp-content/uploads/2023/04/BB_KTW_marchewka-1-1024x1024.jpg)