Skip to content

To jest danie z cyklu: wakacje w mieście. Kupując na BioBazarze możemy sobie w okamgnieniu wyczarować klimat wczasów na wybrzeżu. Ryby i owoce morza w obstawie odpowiednich dodatków skutecznie przenieść potrafią myślami w słoneczne miejsca – można sobie tym sposobem zaserwować wycieczkę do Portugalii, Hiszpanii,  a także dalej. Ja dziś nie mogłam się zdecydować, który kierunek obrać – wyszło mi połączenie Kornwalii i stołówki ośrodka wczasowego w Ustce – pyszne, oldschoolowe, wakacyjne, beztroskie. Co istotne, takie wakacje można sobie sprawić przez cały rok. W Wielkiej Brytanii zwykle korzysta się z gatunków morskich – przy czym dorsz i plamiak są najbardziej oczywistym wyborem, ja postawiłam dziś na słodkowodnego sandacza, bo bardzo go lubię w tej formie.

Składniki:

  • 400 g filetu z sandacza 
  • na ciasto:
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 200 ml wody gazowanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • solidna szczypta soli
  • solidna szczypta pieprzu
  • 0,5 l oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
  • 500 g dużych ziemniaków
  • 300 g młodej kapusty
  • 1 mała szalotka
  • 1 marchew
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka ekologicznego cukru trzcinowego
  • pieprz i sól

Wykonanie:

  1. Dokładnie umyj ziemniaki, będziesz je piec ze skórką. Podziel je na równe łódeczki, delikatnie wytarzaj w oleju i posól. Tak przygotowane włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Będą gotowe za ok. pół godziny.
  2. Połącz wszystkie składniki na ciasto, przykryj i wstaw na kwadrans do lodówki.
  3. W czasie gdy ciasto odpoczywa, poszatkuj kapustę i resztę składników surówki, połącz, dopraw, dokładnie wymieszaj. Majonez dodaj przed samym podaniem, gdy reszta składników się przegryzie.
  4. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Podzieloną na 2 kawałki rybę posól
    i popieprz, następnie zanurz w przygotowanym wcześniej cieście. Smaż na złoto na średnim ogniu. 
  5. Podaj rybę w towarzystwie surówki z kapusty i zarumienionych ziemniaków.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal