Ta propozycja to zagryzka, przegryzka, poczekajka – jakkolwiek by to danie nazwać, jego zadanie jest takie, by umilać czas. Tym bardziej, że powstanie tej przekąski zamyka się dosłownie w 5 minutach – bazujemy na pysznych półproduktach, które nie wymagają dodatkowej obróbki. Gonçalo i Marzena ze Smaków Portugalii przywieźli dla nas tę inspirację z portugalskiego wybrzeża, musimy przyznać, że tościki z papryką i sardynkami smakują wspaniale także w naszym klimacie, w dodatku, przez okrągły rok.
Składniki:
- puszka sardynek Sete Mares Smaki Portugalii
- tościki Smaki Portugalii
- masło z Jasienicy Ekopodkarpacie
- papryka pieczona Piquillo Smaki Portugalii
Wykonanie:
- Otwórz puszkę sardynek, każdy z filecików przekrój wzdłuż na 2 części.
- Mini tościki wysmaruj dobrze schłodzonym masłem.
- Na każdy tost wyłóż kawałek pieczonej papryki Piquillo i połówkę filecika.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal