Skip to content

A gdyby tak tosty z serem podać inaczej? My mamy świetny na nie sposób – zamiast klasycznego żółtego sera dodajemy cudowną ekologiczną kozią Goudę, a po upieczeniu rozchylamy kromki, by upchnąć między nimi grillowaną cukinię i pesto. Kozi ser kocha się w cukinii – więc nie dziwota, że połączenie to uwodzi. Pesto z rzemieślniczej pracowni UTARTE dodaje świeżości i animuszu. Spróbujcie, bo nieprzyzwoicie dobre to jest. Po chleb tostowy, który nie zawiera żadnych niepokojących składników, a wyłącznie dobrze znane i ekologiczne, zapraszamy w każdą sobotę na stoisko Piekarni Gzik. Możecie wybrać klasyczny tost pszenny lub z mąki orkiszowej. Pieczywo to ma znacznie krótszą datę ważności niżeli powszechnie spotykane w sklepach tostowe.

Z podanej ilości składników zrobisz porcję dla dwóch osób, tak przygotowane tosty, to znakomita opcja dla dzieciaków na śniadanie przed szkołą.


Składniki:


Krok po kroku:

  1. Cukinię pokrój w cienkie plastry, posól i podsmaż na patelni grillowej.
  2. Między kromki chleba tostowego włóż plastry koziego sera, zapiecz w opiekaczu typu sadwichmaker lub z obu stron na patelni.
  3. Gdy chleb będzie rumiany i pachnący wyjmij go z opiekacza, rozchyl brzegi tostów, wsuń do środka cukinię i po łyżeczce pesto na każdy trójkąt. Jedz na ciepło.