Skip to content

Nabrzmiałe od obfitości nasion strąki to jeden ze zwiastunów lata! Na BioBazarze stoisko NovaBio ma w ofercie właśnie taki świeży ekologiczny bób w masywnych strąkach – można w całości go grillować, gotować, piec albo jeść na surowo! Wyłuskane nasiona bobu, to już bardziej powszechny widok, dostępne są na przełomie wiosny i lata w półkilogramowych opakowaniach u wielu naszych wystawców. Skoro już czas, to proponujemy sycące śniadanie z solidnym zielonym akcentem! Frittata przygotowana wg. poniższych instrukcji to pyszne śniadanie dla dwóch osób.

Składniki:

Krok po kroku:

  1. Zacznij od sparzenia nasion bobu – wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 10 min, a następnie przelej lodowatą wodą i wyłuskaj. Zielone nasionka wymieszaj z niewielką ilością oliwy i soli. Odstaw na bok. 
  2. Na patelni o średnicy 24 cm rozgrzej łyżkę oliwy, następnie dodaj umyte liście szpinaku. Patelnia powinna mieć zdejmowaną lub odporną na wysokie temperatury rączkę.  Pamiętaj, że w przypadku wszystkich warzyw liściowych bardzo istotne jest dokładne ich wymycie, ponieważ w załomach liści ziemia lubi się osadzać. Gdy szpinak jest miękki, dodaj posiekany w talarki czosnek.
  3. W misce wymieszaj dokładnie jaja i mleko, dopraw solą, pieprzem, połową startego sera i posiekanym koperkiem. Następnie dorzuć do tej masy szpinak i połowę wyłuskanych ziaren bobu.
  4. Podgrzej oliwę na patelni – wylej na nią masę jajeczno-warzywną. Smaż pod przykryciem 5 minut, następnie zdejmij pokrywkę i przełóż patelnię na 10 min do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
  5. Po wyjęciu fritatty z piecyka, wyłóż na jej środek kulę burraty, wysyp resztę jaskrawo-zielonego bobu i utarty Pecorino Romano. Zajadaj od razu!