Skip to content

Słodki, kleisty i orzeźwiający dzięki dodatkowi skórki z cytryny i kwaśnego jabłka. Taka rodzima wersja mango sticky rice. Korzystajmy, jesteśmy przecież jabłkową potęgą, a jabłka dostępne są na BioBazarze przez okrągły rok.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Wykonanie:

  1. Biały ryż najpierw gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie, w ostatniej fazie dodajemy do niego mleko ryżowe, cukier i skórkę otartą z całej cytryny. Akcent cytrusowy powinien być wyraźny. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji kleiku. 
  2. Pokrojone jabłka smażymy na oleju z dodatkiem brązowego cukru lub syropu z agawy. Kawałeczki powinny pozostać kształtne. Na sam koniec do jabłek i kleistego ryżu dodajemy mielony cynamon. 
  3. W słoikach układamy warstwami ryż i jabłka. Zakręcamy, a potem z rozkoszą pałaszujemy gdziekolwiek chwyci nas głód. Na śniadanie albo przekąskę, o!

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal