Skip to content

Nie-sery z nerkowców od Endorfin występują w kilku opcjach – smarownej, twardej a’la parmezan i kanapkowej, ta ostatnia daje się kroić w kształtne plastry. To wspaniała roślinna alternatywa dla klasycznych serów. Zachwyca wielość smaków i kolorów, aromaty są tutaj konkretne, nasycone. To solidna wegańska dawka przyjemności! U nas w roli głównej wystąpił wariant grzybowy z dodatkiem czarnego czosnku.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Bagietkę pokrój z ukosa w wydłużone kromki.
  2. Ugotuj zielone szparagi na półtwardo – będzie to trwało 3-4 minuty,w zależności od grubości łebków.
  3. Podsmaż ją na odrobinie oleju, aż jej powierzchnia zrobi się rumiana i chrupiąca.
  4. Rozsmaruj na kromkach twarożek z nerkowców, wyłóż na każdą kilka szparagów.
  5. Posyp kanapeczki rzeżuchą i posiekanym koperkiem.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal