Nie-sery z nerkowców od Endorfin występują w kilku opcjach – smarownej, twardej a’la parmezan i kanapkowej, ta ostatnia daje się kroić w kształtne plastry. To wspaniała roślinna alternatywa dla klasycznych serów. Zachwyca wielość smaków i kolorów, aromaty są tutaj konkretne, nasycone. To solidna wegańska dawka przyjemności! U nas w roli głównej wystąpił wariant grzybowy z dodatkiem czarnego czosnku.
Składniki:
- bagietka z Vege Kiosku
- łyżka oleju
- serek smarowny z Endorfin Buenata
- szparagi z ECOwybrane
- koperek
- rzeżucha lub inne mikrolistki np. z Ostoi Natury
Wykonanie:
- Bagietkę pokrój z ukosa w wydłużone kromki.
- Ugotuj zielone szparagi na półtwardo – będzie to trwało 3-4 minuty,w zależności od grubości łebków.
- Podsmaż ją na odrobinie oleju, aż jej powierzchnia zrobi się rumiana i chrupiąca.
- Rozsmaruj na kromkach twarożek z nerkowców, wyłóż na każdą kilka szparagów.
- Posyp kanapeczki rzeżuchą i posiekanym koperkiem.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal