Zapachy jakie rozchodzą się po domu podczas pieczenia tej granoli są nie do opisania...
Nierafinowany olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma zwartą konsystencję, jak smalec. Polecaliśmy go już wiele razy jako składnik śniadaniowej owsianki i jaglanki, ponieważ spożywany na surowo zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Dziś dodaliśmy go do granoli. Kokos gra tutaj na trzy sposoby – w rolach głównych występują obok płatków owsianych płatki kokosowe, cukier kokosowy i olej kokosowy. Rumiana granola dobrze wygląda na białym tle naturalnego jogurtu, ale jest też świetna bez dodatków, gdy tak po ludzku chce się pochrupać coś słodkiego.
Składniki:
- 500 g płatków owsianych EKO Eco4You
- 5 łyżek miodu jabłoniowego z Pasieki Szczęśliwej Fabryka Deli
- 5 łyżek cukru kokosowego EKO Eco4You
- 2 łyżki oleju kokosowego EKO Eco4You lub Biosprawiedliwi
- pół łyżeczki cynamonu EKO Biosprawiedliwi
- 5 łyżek wiórków lub płatków kokosowych EKO Eco4You lub Biosprawiedliwi
- 5 łyżek żurawiny słodzonej sokiem jabłkowym Bals’Amore
- opcjonalnie: nasiona chia eko
Wykonanie:
- W niedużym rondelku podgrzej miód, cukier kokosowy i olej.
- Płatki owsiane, wiórki kokosowe i cynamon wymieszaj dokładnie, z podgrzaną słodką masą.
- Wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
- Mieszaj co 5 minut, by granola równomiernie się zarumieniła.
- Po ok 20 minutach wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Na koniec zbrylone kawałki granoli połam na mniejsze, dodaj żurawinę – wprowadzi miłą kwasową nutę i element koloru.
- Granolę przechowuj w szczelnym opakowaniu dzięki temu zachowa chrupkość.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal