Skip to content

Zapachy jakie rozchodzą się po domu podczas pieczenia tej granoli są nie do opisania...

Nierafinowany olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma zwartą konsystencję, jak smalec. Polecaliśmy go już wiele razy jako składnik śniadaniowej owsianki i jaglanki, ponieważ spożywany na surowo zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Dziś dodaliśmy go do granoli. Kokos gra tutaj na trzy sposoby –   w rolach głównych występują obok  płatków owsianych płatki kokosowe, cukier kokosowy i olej kokosowy. Rumiana granola dobrze wygląda na białym tle naturalnego jogurtu, ale jest też świetna bez dodatków, gdy tak po ludzku chce się pochrupać coś słodkiego.

Składniki:

Wykonanie:

  1. W niedużym rondelku podgrzej miód, cukier kokosowy i olej.
  2. Płatki owsiane, wiórki kokosowe i cynamon wymieszaj dokładnie,  z podgrzaną słodką masą.
  3. Wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
  4. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
  5. Mieszaj co 5 minut, by granola równomiernie się zarumieniła.
  6. Po ok 20 minutach wyjmij z piekarnika i ostudź.
  7. Na koniec zbrylone kawałki granoli połam na mniejsze, dodaj żurawinę – wprowadzi miłą kwasową nutę i element koloru.
  8. Granolę przechowuj w szczelnym opakowaniu dzięki temu zachowa chrupkość.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal