Skip to content

W tym daniu pożeniłam Skandynawię, Wyspy Brytyjskie i Mazowsze. Bo czemu nie? Gravlax to peklowany w soli i cukrze łosoś – specjał jest szczególnie popularny w krajach skandynawskich. Kto natomiast był w Anglii, ten kojarzy zapewne śniadaniowe placuszki crumpets, które u źródła najczęściej serwowane są ze słodkimi dodatkami. Crumpets nieco przypominają pancakes, mają jednak inną strukturę i są bardziej wytrawne w smaku. Smażyć je należy powoli i tylko z jednej strony. Góra placuszków dojdzie bowiem w piekarniku. Crumpets idealnie pasują do ryby wędzonej i do gravlaxa, aby dodać nieco wilgoci, zestawiłam je z tłuściutkim jogurtem owczym ze Śródborza i rozwiązanie to niniejszym polecam.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Ciasto na crumpets musi wyrosnąć, po wymieszaniu składników całość należy przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie ustaw patelnię na małym ogniu, wysmaruj ją przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego odrobiną oleju.
  3. Nastaw piekarnik na 170 stopni – funkcja grill, jeśli masz na stanie palnik do creme brulee, piekarnika nagrzewać nie musisz.
  4. Wykładaj kształtne okrągłe porcje, które z czasem zaczną rosnąć  i “puszczać do Ciebie oczka”
  5. Pozostaw placki na wolnym ogniu do momentu gdy ciasto ładnie się zetnie, a na jego powierzchni powstaną małe dziureczki.
  6. Wówczas jest moment by przełożyć je na 5 minut do piekarnika, gdzie się dopieką. Ja zwykle w tej końcowej fazie przygotowywania crumpets korzystam z palnika do creme brulee. Wierzch placuszków pięknie się rumieni pod wpływem płomienia.
  7. Na koniec każdy placuszek potraktuj odrobiną masła, podaj je z plastrami Gravlaxa, koperkiem i owczym, cudownie kremowym jogurtem.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal