Tam gdzie fazy księżyca dyktują warunki
Od początku istnienia BioBazaru co roku latem są z nami Państwo Rzeźniccy ze swoją eko borówką. Zaczął się sezon, więc spotkacie ich co sobotę w strefie zewnętrznej BioBazaru.
Plantacja rozciąga się w Kazimierzowie w województwie łódzkim, porastają ją krzaki owoców kilkunastu odmian. Owocowanie trwa zwykle ok. trzy miesiące. Uprawa borówki w Kazimierzowie prowadzona jest zgodnie z zasadami rolnictwa biodynamicznego, zatem mamy tu do czynienia nie tylko z certyfikatem EKO, ale także Demeter.
Pan Krzysztof Rzeźnicki opowiadając o specyfice upraw w tym systemie podkreśla przede wszystkim potrzebę dążenia do jak największej bioróżnorodności tak, by gospodarstwo stało się odrębnym ekosystemem. Taki przy wsparciu człowieka daje najlepsze plony. Przy opisanym podejściu większość surowców wykorzystywanych w uprawie pochodzi z własnego gospodarstwa. Rośliny powszechnie uznawane za chwasty są traktowane jak lekarstwo – służą za nawóz albo pomagają w odstraszaniu szkodników. Cytując oficjalną stronę Stowarzyszenia Demeter-Polska:
“Praca człowieka wykonywana z troską o żyzność gleby, o nasiona i materiał rozmnożeniowy, o rośliny i zwierzęta, prowadzona w harmonii z warunkami lokalnymi, pozwala przekształcić gospodarstwo w żywy organizm”.
W rolnictwie biodynamicznym rolnicy słuchają się księżyca, korzystają ze specjalnego kalendarza, w którym oznaczone zostały najlepsze dni pod zasiew, zbiory i rozmaite zabiegi pielęgnacyjne. Jak podkreśla Pan Krzysztof wiele z nich to zabiegi prewencyjne w myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Rolnicy funkcjonujący systemie biodynamicznym muszą być uważni i czuli wobec ziemi i jej potrzeb.
Plantacja borówek zrodzona z pasji
W Powielinie na Mazowszu uprawiane są ekologiczne borówki amerykańskie siedmiu odmian, dzięki czemu cieszyć się nimi możemy przez wiele letnich tygodni. Early, Huron, Spartan, Duke, Bluecrop, Chandler, Toro – każda z nich jest nieco inna, są odmiany, jak Toro, o bardzo słodkich owocach, są też bardziej kwasowe, duże lub malutkie. W Ekologicznym Gospodarstwie Powielin plantacje rozciągają się na powierzchni 10 ha, krzaki owocowe zasilane są naturalnym nawozem z pokrzywy, kurzakiem pozyskiwanym od kur z własnej hodowli, a także zieloną masą z siekanych roślin motylkowych.
Pani Jola Turkiewicz przez długie lata pracowała jako tłumacz przysięgły języka włoskiego i francuskiego, przechodząc na emeryturę postanowiła zająć się na dobre tym, co pochłaniało ją do tej pory w wolnym czasie – uprawą i przetwórstwem. Z tego marzenia w Powielinie zrodziło się gospodarstwo, które w 2009 r. uzyskało certyfikat ekologiczny.
Jak jeść borówkę amerykańską?
Teraz jest czas, w którym krzaki owocują, a borówka najwspanialsza jest jedzona na surowo bez dodatków albo jako zwieńczenie owsianek, jogurtów, pankejków, ciast i deserów.
Pod koniec sierpnia owoce warto przerabiać na przetwory, można też kupić gotowe borówkowe soki i konfitury na biobazarowym stoisku Ekologicznego Gospodarstwa Powielin.
Pan Krzysztof Rzeźnicki podkreśla, że owoce znakomicie nadają się także do mrożenia. Można więc w pełni sezonu poczynić zapasy na całą zimę!
My ze swojej strony polecamy pierogi i kluski leniwe z borówką amerykańską polane słodzoną śmietaną i wyborne ciasto Pana Krzysztofa, przepis niebawem na naszej stronie – bo udało nam się go zdobyć!
Gdzie po borówki na BioBazarze?
Stoisko Ekologicznego Gospodarstwa Powielin ma numer 24, poza tym ekologiczne borówki amerykańskie kupicie na Zielonym Straganie – nr 23, w NovejBio – nr 33, a w sobotę także w strefie zewnętrznej naszego targu u Państwa Rzeźnickich, którzy uprawę ekologicznych borówek prowadzą w Kazimierzowie w woj. łódzkim.