Skip to content

Ekopodkarpacie / Spiżarnia Kalabona

Ekologiczny nabiał z Beskidu Niskiego, Bieszczad i Nowego Sącza.

Pan Krzysztof jest z nami na BioBazarze od samego początku istnienia targu. Jego specjalnością jest certyfikowany nabiał, który skupuje u wytwórców z terenów Beskidu Niskiego, Bieszczad i Nowego Sącza. Kupicie tu kilka rodzajów masła, twarogu, kefiry, jogurty, śmietany i prawdziwe wiejskie mleko od krowy. Wśród lubianych specjałów są też wędzone serki z krowiego mleka z nowosądeckiej mleczarni Dominik. Wspólnym mianownikiem dla wyrobów ze stoiska Pana Krzysztofa jest mleko od krów wypasanych na czystych górskich pastwiskach. W witrynie obok przywożonych przez Pana Krzysztofa produktów, znajdziecie także świetne sery i jogurty ze Spiżarni Kalabona na Mazowszu. Gospodarstwo jest w konwersji, od lat działa w sposób naturalny, Pani Agnieszka specjalizuje się w wyrobie serów świeżych wytwarzanych metodą kwasowo-podpuszczkową oraz dojrzewających. W ofercie znajdziecie genialny ser Zwolski, który w charakterze przypomina Maasdamer, oraz świetne twarde sery z dodatkami lub bez – wprost stworzone na deskę. W Kalabonie pracuje się na mleku krowim i kozim. 

Otwarte: piątek, sobota

Stoisko numer: 58