Skip to content

Hot dog z eko parówką

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Dzieci uwielbiają parówki, ale zazwyczaj trudno o parówkę o niebudzącym wątpliwości składzie. Trudno, ale nie u nas! Na naszym targu parówki są wykonane z ekologicznego mięsa przy czym można wybierać, czy będzie to ekologiczna szynka, drób czy może cielęcina, są też drobne paróweczki Złotniczki z wieprzowiny złotnickiej od Rolmięsa. Skład jest prosty i bazuje na genialnych ekologicznych składnikach. Mamy to szczęście, że wędliny trafiają do nas bezpośrednio od producentów, krótką chwilę po tym jak zostały wyprodukowane. Nasz hot dog smakuje i małym, i dużym, poza ekologiczną parówką mamy tu chrupiącą krajankę z korniszonów i czerwonej cebuli, sałatę rzymską, sporo musztardy i natkę pietruszki. Wszystko otulone miąższem bagietki z eko składników. Dla chętnych polecamy świetny ekologiczny ketchup.

Z podanej ilości składników zrobisz trzy hot dogi.


Składniki:


Krok po kroku:

  1. Przekrój bagietkę na trzy równe części, a każdą z nich potem wzdłuż, ale nie do końca. Podgrzej przez 5 min. w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku.
  2. Przygotuj krajankę z korniszonów, cebuli i natki pietruszki.
  3. Podgrzej parówki, obierz je z niejadalnej osłonki.
  4. Włóż po jednej parówce do każdej bułki, po jednym liściu sałaty, polej musztardą lub ketchupem, albo jednym i drugim, posyp krajanką warzywną i zajadaj.