Skip to content

Pokrojona drobno słonina wieprzowa to wstęp do najlepszej jajecznicy pod słońcem. 
Słoninę wytapiać należy powoli aż do powstania cudownie chrupiących skwareczek. Sugeruję wytopić większą ilość i potem przez wiele dni wykorzystywać smalczyk do różnych celów. Skwarki wieprzowe mogą być okrasą do ziemniaków, pierogów, dodatkiem do baby ziemniaczanej. Wracając jednak do jajecznicy – to proste, konkretne i przaśne śniadanie, ale czasem właśnie takich przyjemności organizm się domaga.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Słoninę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i wytapiaj na małym ogniu. Po ok 20 minutach skwarki powinny być gotowe.
  2. Dwie łyżki skwarek z odrobiną smalcu wyłóż na patelnię
  3. Jajka roztrzep w miseczce, delikatnie posól – słonina z Tradycji Smaku jest słona więc dozuj sól z umiarem.
  4. Usmaż, ale nie przeciągnij. Jajecznica musi mieć dość luźną konsystencję.
  5. Serwuj z białym pieczywem.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal