Skip to content

Burger kojarzy się z jedzonym w pośpiechu, najczęściej w trasie fast foodem.
A gdyby tak pocelebrować fishburgera? Wybrać do niego najkształtniejszą polędwicę z dorsza atlantyckiego, samodzielnie ukręcić majonez, wzbogacić go o dodatek chrupiących marynowanych warzyw i grzybów… Bułkę burgerową należy wybrać odpowiednią, powinna być słodkawa w środku i puszysta. Świetnie się sprawdza także bajgiel z rzemieślniczej piekarni. Aby fishburger był idealny, przekrojoną bułkę wrzuć na chwilę na rozgrzany ruszt lub patelnię – ten zabieg robi różnicę. Dopiero taką posmaruj sosem tatarskim i przekładaj dodatkami. Ryba w tym otoczeniu stanie się urzekająca. Jedz natychmiast, póki ciepłe, ale koniecznie powolutku, napawając się smakiem. 

Składniki:

  • 400 g polędwicy z dorsza z Fisk.store 
  • sól
  • dwie łyżki mąki pszennej typu 500 od Adama Furgały
  • 2 bułki burgerowe albo bajgle z Piekarni Gzik lub od Zbożnej z Fabryki Deli
  • 1 marchew
  • kilka liści sałaty rzymskiej z Bukietu Smaków
  • koperek
  • olej rzepakowy do smażenia

    sos tatarski:
  • 5 łyżek majonezu* 
  • łyżka drobnych kaparów Smaki Portugalii
  • łyżeczka musztardy miodowej Bals’Amore
  • posiekany ogórek konserwowy Jastrzębie Kąty
  • 1 posiekana szalotka
  • kilka marynowanych grzybów leśnych Dziki Kaczor
  • szczypta soli

    *prosty majonez zrobisz samodzielnie – ukręć 1 jajko z łyżeczką musztardy, po wymieszaniu ich wlewaj powoli olej rzepakowy, nie przestawaj miksować, gdy konsystencja będzie odpowiednia, dodaj odrobinę soli, cukru i sok z cytryny 

Wykonanie:

  1. Posól rybę z obu stron, podziel ją na dwie lub cztery części – by dało radę osadzić je w bułce, obtocz każdą dokładnie w mące.
  2. Rozgrzej olej, gdy jest gorący wyłóż na patelnię kawałki ryby.
  3. Podczas gdy ryba się smaży pokrój marynowane grzybki, ogórki małosolne, szalotkę i kapary, połącz je z musztardą i majonezem.
  4. Marchew pokrój przy pomocy obieraczki do warzyw w szerokie wstęgi, umyj sałatę i koperek.
  5. Bułkę burgerową przekrój na pół i podsmaż jej wewnętrzną stronę na patelni by się zarumieniła i stała chrupiąca, dopiero teraz możesz przełożyć ją dodatkami. 

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal