Skip to content

Kwiaty cukinii pieczone w sosie pomidorowym

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal, Anita Olbryś

Kwiaty cukinii – Włosi przerabiają je na potęgę, u nas dopiero niedawno stały się popularne. Można je jeść na surowo, piec, smażyć lub dusić. My dziś proponujemy wersję faszerowanych kwiatów zapieczonych w sosie pomidorowym. Są przepiękne! To kwintesencja lata na stole.

Co do farszu, nasz ulubiony składa się z koziego twarożku, doprawionego drobinkami migdałów, podsmażonej cebulki i tartego parmezanu, można jednak upchnąć między płatki także ricottę, mozzarellę, mięso, kaszę, tapenadę – warto szukać ciekawych rozwiązań. Kwiat żeński to ten z zarodnią – czyli małą cukinką, męski kwiat wyrasta bezpośrednio z cienkiej gałązki. Oba nadają się do faszerowania. Trzeba jednak pamiętać by usunąć ze środka słupki, ponieważ są gorzkie w smaku.


Składniki:

  • 6 kwiatów cukinii żeńskich EKO Bukiet Smaków
  • 150 g twarożku koziego EKO Manufaktura Wiejska Racibory
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka płatków migdałowych
  • 50 g Parmigiano Reggiano Gusto Italiano
  • 1 kg pomidorów gruntowych lub butelka passaty 720 ml
  • 1 łyżka octu balsamicznego Bals’Amore
  • garść oliwek Kalamata EKO Olivea
  • sól i pieprz
  • listki bazylii, jadalne kwiaty

Wykonanie:

  1. Wymyj i osusz kwiaty. Wyjmij z nich słupki i pręciki.
  2. Przygotuj farsz z koziego twarożku, podsmażonej delikatnie cebulki, tartego parmezanu i migdałów. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Nafaszeruj kwiaty, a końcówki płatków delikatnie zawiń, by farsz pozostał we wnętrzu.
  4. Przygotuj sos. Podsmaż seler naciowy, cebulę, czosnek i marchewkę na łyżce oliwy. Ma pachnieć, a warzywa powinny zmięknąć. Dodaj butelkę passaty lub 1 kg pomidorów bez skórki. 
  5. Duś pod przykryciem. Po ok 20 minutach delikatnie zblenduj sos.
  6. Pozostaw chwilę na ogniu by nieco się zredukował. 
  7. Dopraw łyżką octu balsamicznego, solą i listkami bazylii.
  8. Przełóż sos do naczynia do zapiekania, następnie ułóż na wierzchu faszerowane kwiaty i oliwki.
  9. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  10. Jedz ze świeżą bagietką.