Skip to content

Masło to nasz codzienny towarzysz, nie trzeba wiele by mogło zachwycić – masło jednakowoż wymaga towarzystwa, lubi się przede wszystkim ze świeżym pieczywem. Jedni chcą widzieć na kromce gruby plaster dobrze schłodzonego masła, inni wolą cieniutką warstewkę rozsmarowaną równomiernie po całej powierzchni. 

Są też tacy, którzy sposób nakładania masła uzależniają od nastroju albo rodzaju użytego pieczywa…

Dziś świeżą bagietkę smarujemy masłem z dodatkiem grzybów leśnych, ta propozycja znakomicie wpasuje się bowiem w kontekst wigilijnego stołu.

Grzyby ugotowaliśmy, wszak wywar potrzebny był nam do podbicia smaku barszczu, ugotowane kapelusze świetnie wypadają jako dodatek do masła. Można je posiekać ręcznie lub zmiksować razem z tłuszczem w robocie kuchennym. Poza grzybami leśnymi, które mieliśmy w spiżarce, rolę główną gra tu masło od Mariana Nowaka, wytwarzane w ekologicznym gospodarstwie w północno-zachodniej części kraju. 

Składniki:

  • 150 g masła EKO od Mariana Nowaka Zielony Stragan
  • solidna garść suszonych grzybów leśnych
  • sól
  • opcjonalnie niewielki ząbek czosnku

Wykonanie:

  1. Grzyby namocz przez noc. Nazajutrz ugotuj z dodatkiem soli, po godzinie, odcedź. Grzyby umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Posiekaj grzyby ręcznie, lub zmiksuj w malakserze. Połącz z masłem i posól – łatwiej to zrobić, gdy masło ma temperaturę pokojową.
  3. Opcjonalnie możesz dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Takie masło to miła alternatywa dla masła ziołowego, świetnie się sprawdza na świątecznym stole.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal