Skip to content

O pieczywie z BioBazaru

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Mamy na BioBazarze świetne pieczywo – rzemieślnicze i ekologiczne, mamy też piekarnię, w której pieczywo wypiekane jest na miejscu, można zatem kupić gorący bochen prosto z pieca!

Poniej w kilku słowach o naszych piekarzach, tych którzy są z nami od wtorku przez cały handlowy tydzień i tych, którzy umilają nam swoimi wypiekami soboty. 

Piekarnia The Bakery – rzemieślnicze pieczywo na ekologicznych mąkach

Ich pieczywo wypiekane jest od wtorku do soboty na BioBazarze. 

Rzemieslnicza piekarnia The Bakery na BioBazarze wszystkie swoje wypieki tworzy na bazie ekologicznych surowców.

Podstawowym komponentem pieczywa są eko mąki: z Kopytowa na Podkarpaciu, z Juchowo Farm – gospodarstwa biodynamicznego na Pomorzu Zachodnim, oraz z młynu Molino Grassi we włoskiej Parmie. Sezonowe dodatki często pochodzą bezpośrednio z naszego targu.

Kupicie tu zarówno okrągłe bochny, jak chleby foremkowe, bagietki, bułeczki w różnych kształtach, uwielbianą chałkę obficie oprószoną kruszonką. W stałej ofercie jest też chleb na mąkach bezglutenowych. Część wypieków powstaje na naturalnym zakwasie, do niektórych dodawane są drożdże. Co dnia możecie liczyć na słodkie i wytrawne drożdżówki jak również na pyszną pizzę sprzedawaną w kawałkach – dostępna jest zawsze w kilku opcjach smakowych. 

Vege Kiosk 

Vege Kiosk to warszawska manufaktura wyrobów wegańskich, w której pieką też genialny chleb. Stoisko Vege Kiosku działa na BioBazarze od wtorku do soboty. W soboty oferta chlebów, bułek, bagietek, słodkich i wytrawnych wypieków jest najszersza, kupicie też wówczas wegańskie drożdżówki, warzywne calzone i wyśmienite, solidnie wyrośnięte ciabatty. Pieczywo z Vege Kiosku długo wyrasta na naturalnym zakwasie.

Bio piekarnia z Grzybowa

Hruby – chleb i sery z Grzybowa to dla entuzjastów prawdziwych, tradycyjnych smaków dobrze znane hasło. Hasło, które wiele dobrego w sobie mieści – w Grzybowie na Mazowszu powstaje ekologiczny chleb Hruby z mąki żytniej z pełnego przemiału. W gospodarstwie Ewy i Petera pieczywo wypiekane jest w piecu opalanym drewnem. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu olszynę i brzozę. 

W gospodarstwie powstają też inne rodzaje chleba, bułeczki i chałki. Pieczywo z Grzybowa kupisz na naszym targu w każdą sobotę, a jeśli lubisz chleb z serem, w Grzybowie produkowane są sery dojrzewające wg. szwajcarskich receptur, które Peter przywiózł lata temu z samiuśkich Alp.

Ekologiczna Piekarnia Gzik 

Piekarnia Gzik to ekologiczne pieczywo z wielopokoleniowej piekarni w Sochaczewie. Wszystkie produkty dostępne na półkach stoiska posiadają certyfikat BIO, co oznacza, że na każdym etapie produkcji muszą spełniać kryteria wytwórczości ekologicznej.

Na BioBazarze Piekarnia Gzik jest z nami w każdą sobotę. Wybór jest tu przeogromny, sezonowo pojawiają się wypieki tematyczne – obłędne pączki, rogaliki, albo drożdżówki z leśnymi owocami. Gzik to pieczywo jak za dawnych lat, wielu osobom bułeczki i chleby z tego miejsca przypominają te zapamiętane z dzieciństwa.

Niskowęglowodanowe pieczywo z EKO Piekarni Kiełtyka

Jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej, zaglądaj na stoisko Buenaty, w ofercie ma bowiem pieczywo z EKO Piekarni Kiełtyka powstające na bazie mąki migdałowej i łubinowej. Kiedy musisz więc ograniczać spożycie węglowodanów, taki chleb jest świetnym rozwiązaniem, tym bardziej, że powstaje z certyfikowanych ekologicznie składników.

Chcemy by chleb powszedni był dobrym, prawdziwym chlebem. Tylko taki dostępny jest na naszym targu. Wykorzystajmy go do ostatniego okruszka, w każdym bochenku kryją się bowiem nie tylko świetne składniki, ale także uwaga twórców i ogrom ludzkiej pracy.