Skip to content

Hruby – chleb i sery z Grzybowa

„Hruby” w języku staropolskim oznacza „pełnoziarnisty”, a nasze chleby wypiekane są właśnie z mąki z pełnego przemiału.

Ekologiczne Gospodarstwo Petera i Ewy Stratenwerth położone jest w Grzybowie na Mazowszu. Peter zainteresował się ekologicznym rolnictwem jako jeden z pierwszych w Polsce, czego efektem gospodarstwo uzyskało certyfikat już 1991 r. W obejściu działa piekarnia słynąca z wybitnego chleba Hrubego, serowarnia, w której metodą szwajcarską wytwarzane są twarde sery krowie, kozie i mieszane – Gospodarze  są wegetarianami, sery powstają zatem wyłącznie na podpuszczce mikrobiologicznej. Niemal 12 ha zajmują tu łąki i pastwiska, na których wypasane są zwierzęta gospodarskie – krowy i kozy mają dużą przestrzeń do hasania.

Żytni chleb Hruby to mąka z ekologicznych ziaren mielonych na kamiennych żarnach, woda i zakwas, co ciekawe i cenne, pieczywo pieczone jest w piecu opalanym drewnem. To jest coś! Gospodarstwo w Grzybowie ma wspaniałą energię, poczujecie ją także na stoisku, ludzie tworzący to miejsce, stojący za tymi wyrobami dzielą się dobrem, są ciepli i prawdziwi. Mieliście już okazję ich poznać?

Otwarte wtorek – sobota

Certyfikat: PL-EKO-07-04199, PL-EKO-07-12904, PL-EKO-07-91014

Numer stoiska 30