Skip to content

Owczy panir ze Śródborza powstaje z mleka zakwaszanego sokiem cytrynowym. Po odpowiednim odciśnięciu sera zyskuje on zwartą strukturę, daje się dzięki temu kroić w kształtną kostkę, która zachowuje kształt po podgrzaniu. W kuchni indyjskiej paneer zanurza się w zawiesistych aromatycznych sosach maślano-pomidorowych lub szpinakowych, my również polecamy ten sposób.

Polecam szybkie, bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe z panirem. Poniżej podstawowa wersja, którą wzbogacić można o dodatek ulubionych sezonowych warzyw, pasują tu też prażone nerkowce, które wzbogacają konsystencję. W ciepłe dni lubię tę potrawę przygotowywać w kociołku nad ogniskiem. Potrafi swym zapachem zwabić ludzi z daleka, także miejcie to na uwadze.

Składniki:

  • 1 czerwona papryczka pepperoni NovaBio
  • imbir świeży kawałek 3 cm utarty drobno
  • dwie łyżki masła
  • 6 ziaren kardamonu Eco4You
  • laska cynamonu Eco4You
  • 6 goździków Eco4You
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • ½ łyżeczki cayenne Eco4You
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g słodkiej śmietanki 18%
  • łyżka miodu jabłoniowego FABRYKA Deli
  • sól
  • drobno posiekana natka kolendry Bukiet Smaków
  • panir 1 opakowanie (ok. 200 g) Śródborska Manufaktura Serów
  • natka kolendry

Wykonanie:

  1. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią masło posiekaną papryczkę i utarty imbir, następnie cebulę, kardamon, cynamon i goździki. 
  2. Gdy aromaty się uwolnią dodaj przyprawy w proszku, chwilę intensywnie pomieszaj.
  3. Zmniejsz grzanie na minimalny ogień, dodaj koncentrat, śmietankę i resztę składników. Dokładnie wymieszaj, sos możesz delikatnie rozrzedzić wodą. Daj mu się chwilę pogotować by smaki się ładnie połączyły.
  4. Pod koniec dodaj pokrojony w kostkę panir, gotuj w sosie, aż będzie ciepły. 
  5. Podawaj z ryżem, posyp z wierzchu posiekaną kolendrą.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal