Sezon na gęsi przypada w listopadzie, ale na BioBazarze można je kupić także w pozostałych miesiącach – pytajcie o ekologiczne mięso z gęsi na stoisku Banpol. Pierś z gęsi bardzo wdzięcznie wypada jako komponent otwartych kanapek, podana z karmelizowanymi w miodzie owocami wygląda i smakuje nader elegancko, może być wstępem do wykwintnej kolacji. My podajemy ją na chrupiących kromkach maślanej chałki z kruszonką. Pamiętaj by długo wytapiać skórkę piersi, tak by była chrupiącą skwarką, w przeciwnym wypadku trudno będzie się w nią wgryźć.
Z podanej ilości składników wyjdzie osiem kanapeczek, które będą świetną przystawką przed większą kolacją.
Składniki:
- chałka The Bakery
- 1 pierś z gęsi Banpol
- radichetta eko Bukiet Smaków
- winogrona eko lub inne sezonowe owoce np. brzoskwinie, śliwki, figi, jabłka Zielony Stragan
- łyżeczka miodu akacjowego Fabryka Deli
- gałązka rozmarynu eko Bukiet Smaków
Krok po kroku:
- Kromki chałki podpiecz w tosterze.
- Pierś z gęsi posól dokładnie, połóż na patelni skórą do dołu i wytapiaj długo i powoli.
- Po 20 minutach skórka powinna być cienka, rumiana i chrupiąca.
- Podkręć ogień i smaż chwilę mięso z drugiej strony.
- Włóż do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
- W czasie gdy pierś się piecze, wrzuć na patelnię owoce i polej je miodem.
- Po chwili powinny złapać ładny kolor, wówczas wyłącz grzanie.
- Mięso wyjmij z pieca, daj mu chwilę by odpoczęło, a soki zdołały się skoncentrować.
- Na kromkach chałki ułóż kawałeczki radicchio, cienko pokrojonej piersi gęsiej i owoce, posyp świeżym rozmarynem.