Skip to content

Sezon na gęsi przypada w listopadzie, ale na BioBazarze można je kupić także w pozostałych miesiącach – pytajcie o ekologiczne mięso z gęsi na stoisku Banpol. Pierś z gęsi bardzo wdzięcznie wypada jako komponent otwartych kanapek, podana z karmelizowanymi w miodzie owocami wygląda i smakuje nader elegancko, może być wstępem do wykwintnej kolacji. My podajemy ją na chrupiących kromkach maślanej chałki z kruszonką. Pamiętaj by długo wytapiać skórkę piersi, tak by była chrupiącą skwarką, w przeciwnym wypadku trudno będzie się w nią wgryźć.

Z podanej ilości składników wyjdzie osiem kanapeczek, które będą świetną przystawką przed większą kolacją.


Składniki:


Krok po kroku:

  1. Kromki chałki podpiecz w tosterze.
  2. Pierś z gęsi posól dokładnie, połóż na patelni skórą do dołu i wytapiaj długo i powoli.
  3. Po 20 minutach skórka powinna być cienka, rumiana i chrupiąca.
  4. Podkręć ogień i smaż chwilę mięso z drugiej strony.
  5. Włóż do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  6. W czasie gdy pierś się piecze, wrzuć na patelnię owoce i polej je miodem.
  7. Po chwili powinny złapać ładny kolor, wówczas wyłącz grzanie.
  8. Mięso wyjmij z pieca, daj mu chwilę by odpoczęło, a soki zdołały się skoncentrować.
  9. Na kromkach chałki ułóż kawałeczki radicchio, cienko pokrojonej piersi gęsiej i owoce, posyp świeżym rozmarynem.