Skip to content

Seler glazurowany

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Seler to wspaniałe choć niepozorne warzywo! Aromatyczne, piękne i pożywne. Aż żal bierze, że jest zwykle niedocenianą składową wywaru, podczas gdy wart jest grać pierwsze skrzypce. Steki z selera to znakomite wegańskie danie z rusztu, już z solą i oliwą jest pyszne, a gdy pokryjemy je warstwą aromatycznej bogatej marynaty staje się wręcz czarujące. Czerwiec to miesiąc, w którym w zielonościach można przebierać, namawiamy do bogatych kompozycji z sałat i ziół, które będą ciekawym kontrastem dla mięsistego selera.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Bulwę selera dokładnie umyj i podziel na cztery części.
  2. Ugotuj go na parze, trwać to będzie ok. pół godziny w zależności od wielkości.
  3. Po tym czasie posmaruj każdy kawałek marynatą barbecue.
  4. Tak przygotowanego selera wyłóż wprost na rozgrzany ruszt.
  5. Marynata szybko się będzie karmelizować, dlatego sprawdzaj i w razie potrzeby przerzuć warzywo na drugą stronę.
  6. Serwuj z sezonowymi liśćmi, możesz posypać z wierzchu płatkami migdałów, by zróżnicować teksturę.