Skip to content

Ser Cydrowy wytwarzany w Koziej Krainie to istne niebo w gębie! 

Skrzep sera powstaje tutaj poprzez ścinanie ekologicznego mleka koziego cydrem jabłkowym. Cydr także wytwarzany jest w gospodarstwie, fermentuje ze starych odmian jabłek z dodatkiem miodu z kwiatów borówek. Mleko, jabłka, miód – wszystko z Adamowa! 

Ser cydrowy jest dostępny na BioBazarze w dwóch wersjach – śmietankowej i wędzonej. Kupicie go na stoisku MyEcolife, nr 10. Przy produkcji sera nie jest stosowana podpuszczka, całą koagulacyjną robotę robi tu cydr. Wegetarianie będą więc zachwyceni!

Ser jest delikatny, ale mimo to daje się kroić w kształtne plastry, ma przyjemny zapach i słodki finisz. Wędzona wersja jest przepyszna jedzona bez dodatków, co nieoczywiste, jest też idealna na deskę serów, trudno przestać ją kroić, łaknąc wciąż kolejnej porcji przyjemności…

Ten rodzaj sera niektórym przypomina popularny w kuchni indyjskiej paneer. To bardzo trafne skojarzenie, tam w roli koagulantu występuje cytryna lub ocet, a ścinane jest mleko krowie, nie kozie. Niemniej dania, w których sprawdza się paneer będą genialne także z lokalnym serkiem cydrowym. Oba sery nie rozpuszczają się pod wpływem temperatury, zachowują fason w sosach, świetnie wypadają w farszach i warzywnych pulpecikach. 

Poniżej z radością dzielimy się sprawdzonymi nieoczywistymi sposobami na sery cydrowe. 

Kotleciki z sera cydrowego

Składniki:

  • 500 g sera cydrowego z Koziej Krainy – MyEcolife
  • ½ szklanki oleju rzepakowego lub masło klarowane
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka ekologiczne
  • 3 łyżki bułki tartej

Twórczyni sera – Pani Alicja poleca cydrowe sery przygotować w panierce jak kotlety.

Plasterki sera należy oprószyć pieprzem, mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i na koniec ponownie w mące lub bułce tartej. Smażyć na oleju lub na maśle klarowanym z obu stron na złoto. 

Serwować na sałatach, w towarzystwie grillowanych warzyw, albo po polsku – duszonej kapusty i ziemniaków z koperkiem.

Kofty z serka cydrowego i warzyw

Kofty są świetnym wege sposobem na zagospodarowanie resztek z lodówki. Jeśli zostały Ci marchewki z wywaru, ziemniaki po wczorajszym obiedzie, ostatnie różyczki ugotowanego kalafiora lub brokuła, zgnieć je niedbale widelcem, wymieszaj z serkiem cydrowym i usmaż w głębokim tłuszczu. Dobór warzyw może być rozmaity, próbuj różnych wersji. Konsystencję trzeba wyczuć, masa nie powinna się lepić do rąk, kofty możesz formować w wałeczki lub kulki.

Składniki:

  • 300 g kleistych ziemniaków
  • 300 g serka cydrowego z Koziej Krainy – MyEcolife
  • kawałek marchewki – dla koloru
  • kilka różyczek kalafiora
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki przyprawy Garam Masala 
  • tarty imbir – kawałek 2 cm
  • natka kolendry
  • zielona lub czerwona ostra papryczka
  • olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

  1. Zacznij od usmażenia cebulki, czosnku, startego imbiru i papryczki – to będzie baza smakowa do pulpecików.
  2. Ugotowane i wystudzone warzywa zgnieć widelcem.
  3. Serek cydrowy rozkrusz między palcami.
  4. Dodaj mąkę, garam masalę i przygotowaną na wstępie bazę smakową.
  5. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Usmaż w głębokim oleju na złoto.

Gotowe pulpeciki można serwować z ryżem, zawinięte w pitę, puri albo zanurzyć w aromatycznym sosie – nada się chociażby sos tikka masala, przepis poniżej.

Tikka masala z serem cydrowym

Składniki:

  • 3 łyżki masła klarowanego Zielony Stragan
  • ½ łyżeczki cynamonu ECO4U
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • solidna szczypta mielonych goździków
  • imbir tarty – kawałek 2 cm
  • czosnek 3 ząbki
  • ostra czerwona papryczka
  • butelka passaty pomidorowej MyEcolife
  • 250 ml słodkiej śmietanki Zielony Stragan
  • sól
  • łyżka miodu
  • natka kolendry
  • 500 g sera cydrowego śmietankowego z Koziej Krainy – MyEcolife

Wykonanie:

  1. Rozpuść masło ghee po czym wrzucić do niego przyprawy, mieszaj aż aromaty się połączą.
  2. Wlej passatę i śmietankę.
  3. Dopraw solą, miodem i posiekaną kolendrą.
  4. Ser cydrowy pokrój w kostkę i wrzuć do sosu.

Serwuj z ryżem. Do sosu wrzucić można dowolne warzywa – szpinak w liściach, kalafiora, plastry cukinii, groszek zielony…

Kombinujcie, bawcie się i zróbcie piękną oprawę dla tych genialnych, tworzonych z sercem serów.

Tekst: Agata Koton