Skip to content

Ten przepis ma dwóch głównych bohaterów – tofu naturalne i lokalne kimchi z gruszki. 

Tofu świetnie się sprawdza w daniach na wynos. Warto usmażyć je z dodatkiem imbiru, czosnku, papryczki i bezglutenowego sosu sojowego by wypełniło się smakiem. Nasza kompozycja to oprócz tofu ryż, blanszowane warzywa i delikatne kimchi z gruszki, które zgrabnie połączy wszystkie składniki w całość.

Nietypowa, inspirowana Koreą kiszonka z gruszki to ciekawa propozycja od Żywych Kultur. Gruszka jest tu chrupiąca, stawia delikatny opór zębom, całość jest łagodna w odbiorze, choć wyraźnie fermentowana. Bardzo smaczna i oryginalna rzecz z ekologicznych składników. Danie najlepiej smakuje po podgrzaniu, ale i na zimno w formie orientalnej sałatki jest pyszne. 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Wykonanie:

  1. Tofu pokrój w kształtną kostkę, wrzuć na mocno rozgrzany olej, podsmaż z wszystkich stron.
  2. Gdy kostki są rumiane dolej sos sojowy (3-5 łyżek).
  3. W garnku ugotuj ryż, albo skorzystaj z dodatku skrobiowego, który został Ci z wczorajszego obiadu czy kolacji – kasza, bezglutenowy makaron też się sprawdzą.
  4. Różyczki kalafiora, brokułu i pokrojoną drobno marchew podgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. 
  5. Wszystkie składniki zapakuj na wynos, dodaj koniecznie kimchi z gruszki, które połączy te smaki w jedność. Można dorzucić zielone listki szpinaku lub jarmużu – będzie jeszcze ładniej.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal