W Eko Farmie Juchowo w zachodniopomorskiem produkowany jest wyśmienity ekologiczny Kamamber inspirowany francuskim camembertem. Wersja z Juchowa powstaje na podpuszczce mikrobiologicznej. Ten ser i do kanapek, i na deskę, i do sałatek jest idealny, a jak mamy ochotę na solidną dawkę kalorii – warto go usmażyć i podać z żurawiną z Powielina.
Chcecie tego płynnego środka i rumianej skórki!
Składniki:
- Kamamber z Juchowa FABRYKA Deli
- konfitura żurawinowa z Powielina
- bułka tarta
- jajko z Gochówki FABRYKA Deli
- olej do głębokiego smażenia
- ulubiona sezonowa zielenina
Wykonanie:
- Zapanieruj serowy krążek w jajku i bułce tartej, usmaż na wysokim oleju z obu stron, tak by zarumienione były także boki sera. Warto to robić na średnim ogniu, by uniknąć przypalenia panierki.
- Podaj usmażony ser z konfiturą żurawinową z Powielina i z lekką sałatą, zjedz natychmiast.
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal