Słodki, kleisty i orzeźwiający dzięki dodatkowi skórki z cytryny i kwaśnego jabłka. Taka rodzima wersja mango sticky rice. Korzystajmy, jesteśmy przecież jabłkową potęgą, a jabłka dostępne są na BioBazarze przez okrągły rok.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 100 g ryżu białego Bals’Amore
- szczypta soli do gotowania ryżu
- 0,5 l mleka ryżowego JAVA Coffee Pop-Up
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jabłka ekologiczne Gospodarstwo Ekologiczne Kazimierz Miąsek
- skórka otarta z ekologicznej cytryny NovaBio
- solidna szczypta cynamonu
Wykonanie:
- Biały ryż najpierw gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie, w ostatniej fazie dodajemy do niego mleko ryżowe, cukier i skórkę otartą z całej cytryny. Akcent cytrusowy powinien być wyraźny. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji kleiku.
- Pokrojone jabłka smażymy na oleju z dodatkiem brązowego cukru lub syropu z agawy. Kawałeczki powinny pozostać kształtne. Na sam koniec do jabłek i kleistego ryżu dodajemy mielony cynamon.
- W słoikach układamy warstwami ryż i jabłka. Zakręcamy, a potem z rozkoszą pałaszujemy gdziekolwiek chwyci nas głód. Na śniadanie albo przekąskę, o!
Tekst: Agata Koton
Foto: Aga Sochal