Skip to content

Wolny Wypas to kooperatywa rolników ekologicznych z Beskidu Niskiego. Pod tym szyldem działają producenci najlepszej ekologicznej wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i wołowiny. Wolny wypas jest tu kluczowy – byki, jagnięta i drób wypasane są na górskich, bujnych łąkach. Taki sposób hodowli bezpośrednio przekłada się na jakość mięsa. Roślinność porastająca pastwiska zmienia się w kolejnych sezonach, a co za tym idzie, dieta zwierząt jest urozmaicona. Na stoisku Wolny Wypas kupicie kurczaka francuskiej rasy, który rośnie znacznie większy niż popularne odmiany. Kurczak z Wolnego Wypasu ma stosunkowo ciemne mięso, wymaga dłuższej obróbki cieplnej – jest pyszny. Na stoisku dostępne są dwa cenniki – jeden dotyczy produktów będących w stałej sprzedaży, drugi obejmuje elementy dostępne na zamówienie. Podpytajcie sprzedawcę, zdarza się, że dostępne są mało popularne rarytasy, jak chociażby genialna na tatar świeca wołowa, policzki, czy ossobuco.

Z ekologicznego mięsa powstają także w Wolnym Wypasie przepyszne dania gotowe, wędliny, terryny, bywają również pierogi.

Otwarte: środa – sobota

Nr stoiska: 17

Nr certyfikatu:  PL-EKO- 07-15920