Skip to content

Możemy to już powiedzieć głośno – jest jesień. Będziemy od teraz szukać ciepłych kątów, otulających tkanin, znów będziemy chcieli na co dzień rozgrzewać się zupami. A trzeba przypomnieć, że zupami Polska stoi! Nasze rodzime tradycyjne zupy prezentują szeroki wachlarz smaków i konsystencji. Po dostępnych na BioBazarze można rozpoznawać pory roku – mamy bowiem ogromny wybór smaków sezonowych – od szczawiowej i chłodników na wiosnę, przez zupę ze świeżych pomidorów latem, jesienną grzybową, po esencjonalne krupniki, żury i barszcze zimą. Zapraszamy na przegląd naszych zupowych hitów.

Zupy rybne

Ryby od zawsze stanowiły ważny element w naszej rodzimej kuchni, przy czym rodzaj ryby w naturalny sposób zależał od regionu, jak kraj długi i szeroki każde województwo ma swoją popisową zupę rybną – są czyste buliony rybne, buliony z rybnymi pulpecikami, żury na rybach i zawiesiste gulasze rybne. Na BioBazarze hitem jest niezwykła, gęsta i super aromatyczna zupa z karpiem, poza przepysznym karpiem z Jastrzębich Kątów smak budują tutaj warzywa ekologiczne z własnej uprawy. 

Zupy rybne dostaniecie też w Fisku – są to zupy ryb słodkowodnych z Dadonia, natomiast na  stoisku Raczek w weekend kupicie tajskie zupy rybne, stale dostępne są również zupy francuskie.

Pełne smaku zupy wegańskie i wegetariańskie

Vege Kiosk czaruje orientalnym charakterem swoich wegańskich zupowych propozycji. Smaki są tutaj skoncentrowane, kolory nasycone, po zjedzeniu porcji zupy z Vege Kiosku człowiek jest najedzony, ukojony, ale ma wciąż poczucie lekkości. Fantastyczne jest to, że ich zupy nie wymagają przechowywania w lodówce, nadają się więc także na jesienne eskapady, nie zepsują się w transporcie. W NovejBio kupić można wspaniałe zupy w słoikach od Dobrodzieja – wszystkie są certyfikowane ekologicznie, to klasyczne polskie smaki w wydaniu roślinnym.

Jastrzębie Kąty z kolei bazują na ekologicznych warzywach ze swojego gospodarstwa, pomijając ich kultowe zupy z karpia, pozostałe propozycje są wegetariańskie i opierają się na typowo polskich recepturach, Dorota przygotowuje więc m.in. pyszną pomidorówkę, chłodnik, barszcze i ogórkową.

Buenata także poleca wiele zup wegańskich – są lekkie, wspierające oczyszczanie organizmu, a przy tym powstają na ekologicznych składnikach.

Buliony kolagenowe

Wolny Wypas to nie tylko eko mięso z Beskidu Niskiego, to także znakomity, bazujący na nim garmaż. Niezwykłym produktem jest ich bulion kolagenowy, gotowany na kościach wołowych i kurzych łapkach przez 24 h. To kolagen w czystej postaci, odżywczy, dodający sił witalnych, świetny m.in. dla osób będących na diecie ketogenicznej. Wszystkie wykorzystane w potrawach składniki posiadają certyfikat ekologiczny. Bulion taki można pić czysty prosto z filiżanki, albo wrzucić do niego ulubione dodatki – my lubimy wzbogacić go o różyczki kalafiora i uczciwą porcję siekanego kopru. 

Jesienną nowością jest w Wolnym Wypasie ramen na eko składnikach – wystarczy do niego dorzucić zieleninę, ugotowane na półtwardo jajko, kiełki i sezam – w ten sposób otrzymujemy cudnej urody (patrzcie jaki z niego top model na fotce) odżywczą i sycącą zupę, która daje energię na kawał dnia.

Rosoły gotowane przez wiele godzin

Mieliśmy okazję zajrzeć do ogromnego gara z rosołem w kuchni Skarbów Smaku – wówczas stało się jasne dlaczego ta zupa tak wyborna im wychodzi. W przepastnym zbiorniku trudno dopatrzeć się płynu, kucharze nie żałują warzyw, mięsa, przypraw. Smak jest pełny, wielowymiarowy, nawet w domowych kuchniach rzadko zdarza się tak rzetelne podejście do rosołu. Tu potrzebna jest moc najlepszych składników i czas, który doprawia całość bez pośpiechu, w wielogodzinnym procesie. Wszystkim zupom ze Skarbów Smaku należy się laur, ale o tutejszych rosołach można by snuć niekończącą się opowieść… Jeśli nie mieliście jeszcze okazji próbować, gorąco namawiamy! Nasze typy to: rosół z perliczki, rosół z kaczki i rosół z kurczaka.

Na miejscu kupicie także ręcznie robiony makaron rosołowy. Jesienią i zimą polecamy, by od porcji tego dobra zaczynać dzień, nieważne czy w domu czy w pracy.  

Inspirowane lasem zupy od Dzikiego Kaczora 

Dziki Kaczor dostarcza świeże mięso leśnych zwierząt, specjalizuje się także w wyrobach z dziczyzny, w ofercie ma między innymi doskonałe, niebanalne, nasycone smakiem zupy na dzikim wywarze. Zależnie od sezonu wywar powstaje na mięsie jelenia po wielu godzinach na ogniu, gdy baza jest gotowa Przemek wzbogaca ją o warzywa – w ten sposób powstają dzikie wersje polskich klasyków jak barszcz, botwinka czy krupnik.

Tradycyjne polskie zupy na warzywach od warszawskich rolników 

Niezależnie od pory roku ukochana zupa chyba każdego pokolenia od małych po dużych to zupa pomidorowa. W Żarciu Mamuśki przygotowywana jest na wolno gotowanym rosole wołowym i podsmażonych na maśle pomidorach, doprawiana delikatnie solą i pieprzem ”tak… to jest to! czuję smak pomidorów…. ja po nią przyjeżdżam z drugiego końca Warszawy do Was” – tak mówią o niej klienci. Druga na mamuśkowym podium to zupa krupnik, gotowana na rosole z kaczki z drobną kaszą jęczmienną i dużą ilością koperku – treściwa i bardzo pożywna.  

Zupy Mamuśki przygotowywane są na bazie ekologicznego mięsa pochodzącego ze sprawdzonych hodowli. Warzywa dostarczają drobni rolnicy, np – ziemniaki, warzywa korzeniowe są od Pana Roberta, pomidory od Pana Tomka, owoce z rodzinnego sadu Pani Wandy. Ekipa Żarcia Mamuśki często odwiedza Gospodarstwo Rysiny Państwa Majlertów – zioła, sałaty, dynie, cukinie, w zasadzie każdy produkt od nich to mistrzostwo świata.