Skip to content

Mamy przednówek, zatem taki moment, w którym serce już rwie do zielonego. Jeszcze przez chwilę musimy być cierpliwi. Warzywa korzeniowe, ziemniaki, dynie, cebulowe i kapustne wciąż wiodą prym, a jeśli chodzi o zielone akcenty – jest świetne rozwiązanie! Własna mini uprawa na kuchennym parapecie! 

Słońce dłużej już operuje, wysiane nasiona szybko więc puszczają kiełki, po kilku dniach nasza mała grządka pięknie się zazieleni.

Zasiej gorczycę

Nie każdy wie, że nasiona gorczycy, te same, które dodajesz do marynat, te z których uciera się domową musztardę, zasiane na podkładzie z waty i podlewane regularnie po tygodniu zamienią się w piękny i aromatyczny kobierzec. Gorczyca jest przyjemnie pikantna, ma dekoracyjne fioletowo-zielone listki.

Ważne by podkład na którym kiełkują nasiona był stale wilgotny, ja spryskuję dodatkowo swoją uprawę przy pomocy zraszacza do roślin.

Gdzie po gorczycę na BioBazarze: Eco4You, Biosprawiedliwi

Niech w domu zapachnie rzeżuchą

Rzeżucha to wczesnowiosenny klasyk, szybko rośnie i intensywnie pachnie. Nie można dopuścić do przesuszenia nasionek, podkład powinien być regularnie podlewany. Rzeżucha to fantastyczny dodatek do jaj i do chleba z masłem. Ja polecam ją także na bagietce wysmarowanej czarnym majonezem. Rzeżucha kojarzy nam się z czasem wielkanocnym, warto sezon na te pachnące mikrolistki rozciągnąć na kilka tygodni, bo ma tę właściwość, że łagodzi tęsknotę za wiosną – potwierdzone info 🙂

Gdzie po rzeżuchę na BioBazarze: Gospodarstwo Ekologiczne Powielin

Bukiet jarmużu

Jarmuż to roślina, która pięknie zimuje w gruncie. Mało tego, jej liście robią się smaczniejsze po mrozach. Pokarbowane liście jarmużu są pyszne – do sałatek warto pozbawić je centralnej struny, do zupy, czy na pieczone chipsy można rwać całe. Jednak zanim przerobisz je na posiłek, postaw bukiet jarmużu na kuchennym parapecie – wygląda bardzo dekoracyjnie!

Gdzie po jarmuż na BioBazarze: Ekologiczne Gospodarstwo Hipsz, Zielony Stragan

Szczypior

Cebula zachęcona przedwiośniem chętnie wypuszcza szczypior. Jest więc dobry czas by kilka cebul wysadzić do doniczek. Szczypior ma to do siebie, że odrasta po przycięciu. W oczekiwaniu na nowy sezon to bardzo dobry patent!

Zanim na wiejskich przydrożach pojawią się młode listki podagrycznika, kurdybanka, mniszka i pokrzywy, zanim w lesie pojawi się aromatyczny czosnek niedźwiedzi, zanim grządki u naszych Wystawców zazielenią się na dobre, zrób sobie zielony parapet!