Serowe one man show
Mamy na BioBazarze takie sery, które nie potrzebują dodatkowego towarzystwa, to serowe gwiazdy z wyrazistym charakterem.
Działa to w ten sposób – kupujesz jeden ser, stawiasz go na środku stołu, na desce lub etażerce i masz wykwintną kolację gotową!
5 minut, a efekt WOW gwarantowany!
Poniżej kilka naszych serowych typów.
Brillat-Savarin – wysoki krążek szlachetnego sera z porostem białej pleśni w środku skrywa niesamowitą kremowość. To ser potrójnie śmietankowy, bardzo tłusty bo o zawartości tłuszczu do 70%, przepyszny! Produkowany jest w Burgundii z pasteryzowanego krowiego mleka i śmietanki.
Lubimy stawiać go na wysokiej etażerce i odkrawać, jak tort, po kawałku, w miarę trwania imprezy.
Wyjąć go należy z lodówki na co najmniej godzinę przed serwowaniem aby się otworzył. Wyborny jest na krakersach – kontrast kremowości i chrupkości dosłownie uwodzi podniebienie!
Lubi się z miodem, owocami, orzechami, ale jest tak pyszny, że warto dać mu grać solo.
Gdzie kupisz:
Fabryka Deli, stoisko nr 38
Cremeux de Bourgogne – podobny do Brillat – Savarin, tak jak on potrójnie śmietankowy, produkowany z krowiego mleka w Burgundii, tym co go wyróżnia jest nadzienie z czarnej trufli. Łagodność sera skontrastowana jest intensywnością pasty truflowej. Zapach i smak nie do opisania! Tutaj także najlepszym towarzystwem będzie krakers albo grzanka z białego chleba. Piękny jest ten ser. Ostrzegamy, zjedzony raz nie daje o sobie zapomnieć. Jak w przypadku wszystkich serów miękkich wskazane jest wyjęcie go z lodówki co najmniej godzinę przed podaniem.
Gdzie kupisz:
Fabryka Deli, stoisko nr 38
Frescopecora EKO – delikatność tego włoskiego sera jest nieprawdopodobna. Wytwarzany jest w niewielkiej toskańskiej miejscowości niedaleko Pisy. To owczy ser z porostem białej pleśni. W rodzinnej serowarni Busti produkowany jest z użyciem mikrobiologicznej podpuszczki. W jego przekroju rysują się drobne dziureczki. Krążek jest sporej wielkości, zatem możecie zaserwować go nawet gdy macie sporo gości. Lubi się z konfiturą z pomarańczy, figi i z orzechami włoskimi. Polecamy do niego świeżą bagietkę albo grissini.
Gdzie kupisz:
Zielony Stragan, stoisko nr 22
Brunost – ten popularny ser norweski jest absolutnie wyjątkowy, bo pachnie i smakuje jak karmel. Powstaje na bazie długo gotowanej serwatki koziej. To ser na deskę, ale nie tylko, Norwegowie chętnie dodają go do sosów, zapiekanek, a nawet gofrów, lodów i kruchych ciasteczek. Słodko-słona natura Brunosta intryguje i zachwyca, jeśli położysz go na stole, z pewnością wzbudzi duże zainteresowanie. U źródła jada się go zwykle na ciemnym chlebie.
Gdzie kupisz:
Grinmont, stoisko nr 27
Queijo de ovelha amanteigado to aromatyczny, delikatnie kwasowy ser portugalski wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego. Ser ten stworzony jest by go celebrować, ma tłuściutkie, wręcz maślane wnętrze! Co najmniej na godzinę przed podaniem należy wyjąć go z lodówki by złapał temperaturę pokojową i się otworzył. Następnie ściąć mu wierzchnią warstwę – czapeczkę by odsłonić kremowe, półpłynne wnętrze – z biegiem czasu ser będzie nabierał kremowości. Nagarniamy go wprost z krążka przy pomocy noża lub kawałka grillowanego pieczywa.
Gdzie kupisz:
Smaki Portugalii, stoisko nr 5
Cheddar z truflą EKO – to nasz biobazarowy hit sezonu na zimę! Cheddar jest jednocześnie maślany, rozpuszczający się w ustach i chrupiący zarazem. Doświadczanie tego sera jest nader przyjemne. Element chrupiący to nic innego jak kryształki soli, które wytrąciły się w trakcie długiego dojrzewania sera – działa tu ten sam mechanizm co w parmezanie. Cheddar z farmy Godminster w południowej Brytanii ma tyle charakteru, że on jeden uczyni Twoją kolację wyjątkową. Dojrzewał 12 miesięcy, wzbogacony dodatkiem czarnej trufli. Cheddar powstaje z pasteryzowanego mleka krowiego na niskoemisyjnej, regeneratywnej farmie. Jest tak pyszny, że nie trzeba mu nic poza gronem smakoszy…
Gdzie kupisz:
Fabryka Deli, stoisko nr 38
Dodatki do serów
Wyśmienite krakersy do sera kupicie na stoisku Biosprawiedliwi, Buenata, Fabryka Deli.
Konfitury i chutneye na stoisku Fabryka WEGE, Fabryka Deli, Bueanta, NovaBio i Biosprawiedliwi.
Świeży chleb od wtorku do soboty dostaniecie w The Bakery i Vege Kiosku.
