Chleb Hruby to temat na oddzielną rozprawę. Jest ciężki, konkretny, wyraźnie kwasowy, bo z pełnej, ekologicznej mąki żytniej, a wypieka się go w starym piecu opalanym drewnem – przyznacie, że to unikat!
Chleb ten znakomicie smakuje z masłem, jajkami, jest też wspaniałym towarzyszem wszelkich rybnych sytuacji – my tym razem podaliśmy go z omletem i bajeczną ikrą z pstrąga. Ikra ta nie była pasteryzowana, zatem nie strzela na języku, lecz się na nim rozpływa, ponadto ma jaskrawy pomarańczowy kolor, więc podsyca apetyt już samym swym wyglądem.
Z podanej ilości składników zrobisz przekąskowe mini kanapeczki dla kilku osób. To dobra opcja na imprezę.
Składniki:
- 1 chleb Hruby z Grzybowa
- 2 jajka eko Fabryka Deli
- sól
- łyżeczka masła eko Zielony Stragan
- crème fraîche Raczek
- 50 g ikry z pstrąga Raczek
- liście endywii lub musztardowca Bukiet Smaków
Krok po kroku:
- Ukrój 4 kromki chleba i każdą przekrój z ukosa, by powstała trójkątna baza.
- Ubij jajka w miseczce, posól je do smaku, usmaż w formie omletu, zwijając je z jednej strony i zsuwając na brzeg patelni.
- Pokrój omlet w niewielkie kawałki i połóż po jednym na każdą trójkątną kromkę chleba.
- Udekoruj endywią, crème fraîche i ikrą.