Skip to content

Chleb Hruby to temat na oddzielną rozprawę. Jest ciężki, konkretny, wyraźnie kwasowy, bo z pełnej, ekologicznej mąki żytniej, a wypieka się go w starym piecu opalanym drewnem – przyznacie, że to unikat!

Chleb ten znakomicie smakuje z masłem, jajkami, jest też wspaniałym towarzyszem wszelkich rybnych sytuacji – my tym razem podaliśmy go z omletem i bajeczną ikrą z pstrąga. Ikra ta nie była pasteryzowana, zatem nie strzela na języku, lecz się na nim rozpływa, ponadto ma jaskrawy pomarańczowy kolor, więc podsyca apetyt już samym swym wyglądem. 

Z podanej ilości składników zrobisz przekąskowe mini kanapeczki dla kilku osób. To dobra opcja na imprezę.


Składniki:


Krok po kroku:

  1. Ukrój 4 kromki chleba i każdą przekrój z ukosa, by powstała trójkątna baza.
  2. Ubij jajka w miseczce, posól je do smaku, usmaż w formie omletu, zwijając je z jednej strony i zsuwając na brzeg patelni.
  3. Pokrój omlet w niewielkie kawałki i połóż po jednym na każdą trójkątną kromkę chleba.
  4. Udekoruj endywią, crème fraîche i ikrą.