Skip to content

Klasyk z delikatnym twistem. Do masy jajecznej został dodany łosoś wędzony – zdecydowanie lepiej sprawdza się tutaj wersja ryby wędzona na ciepło, łatwo rozdzielić ją na drobne kawałki. Świetnego łososia wędzonego dostaniecie u Raczka.

Poza tym nie ma w farszu większych niespodzianek – jest tu koperek i najlepszej jakości ekologiczne masło. Masło stanowi o tym daniu! Świeże, z ekologicznego mleka od krów karmionych zielonką i sianem z czystych, niepryskanych pastwisk. Smażymy na umiarkowanym ogniu tuż przed podaniem, by farsz podgrzał się równomiernie, a wierzch przysmażył na złoto.

Jaja z Gochówki – dlaczego są wyjątkowe? To jaja od kur indywidualistek biegających po okalających gospodarstwo lasach. Czy można być szczęśliwszą kurą niż ta, która przechadza się co dnia po sosnowym lesie? 

Składniki:

Wykonanie:

  1. Ugotuj jaja na twardo.
  2. Wystudzone jaja przekrój wzdłuż przy pomocy ostrego noża z ząbkami.
  3. Wyjmij jaja ze skorupek.
  4. Posiekaj drobno koperek.
  5. Zmiksuj jajko z koperkiem, masłem i z wędzonym łososiem, dopraw solą i pieprzem.
  6. Taką masą faszeruj puste skorupki, panieruj wierzch jaja w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  7. Smaż na maśle na umiarkowanym ogniu tuż przed podaniem.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal